Pod pokroviteljstvom desetak županija, gradova i općina iz RH i BiH, te hrvatskih iseljeničkih zajednica komemoracija povodom 68. obljetnice bleiburške tragedije na Bleiburškom polju u Austriji. Misno slavlje predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić

Pod pokroviteljstvom desetak županija, gradova i općina iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te hrvatskih iseljeničkih zajednica komemoracija povodom 68. obljetnice bleiburške tragedije održat će se u subotu, 11. svibnja na Bleiburškom polju u Austriji.Misno slavlje s početkom u 12.25 sati predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.
Misi prethodi molitva koja će se u 11 sati održati kod hrvatskog groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, a oko 11.20 sati krenut će procesija od groblja prema Bleiburškom polju.
Izravan prijenos na Hrvatskoj televiziji, Hrvatskome radiju i Hrvatskom katoličkom radiju započinje u podne. Nakon hrvatske himne „Lijepa naša”, riječ pozdrava u ime pokrovitelja okupljenima će uputiti župan virovitičko-podravski Tomislav Tolušić. Slijedi pozdravni govor potpredsjednika pokrajinskog parlamenta u Klagenfurtu Josefa Lobniga.
Po završetku mise bit će izrečena molitva za žrtve beliburške tragedije islamske vjeroispovijesti, a potom i pozdravni govor izaslanika Parlamentarne skupštine BiH i zastupnice u austrijskom saveznom parlamentu i potpredsjednice udruge Prognanih folksdojčera u Austriji Anneliese Kitzmueller, te na kraju obraćanje predsjednika Počasnog bleibuškog voda. Program obilježavanja obljetnice tragedije završit će polaganjem vijenaca.
Počasni bleibuški vod je i ove godine osigurao autobuse za besplatni prijevoz hodočasnika. Autobusi polaze 11. svibnja između 5 i 6 sati s prvog perona na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu. Organizatori preporučuju svima koji su u mogućnosti da se na komemoraciju upute u osobnom aranžmanu.
(IKA)