Uz brojne argentinske Hrvate, na misi su bili i hrvatski veleposlanik u Argentini Željko Belaj i predsjednik Federacije argentinskih zajednica Juan Sarrafian, te Kazimir Kovacic, 101-godišnjak koji je preživio Bleiburg. Njemu je kardinal Karlić udijelio posebni blagoslov

U povodu 70. obljetnice bleiburške tragedije misu zadušnicu u metropolitanskoj katedrali u Buenos Airesu u koncelebraciji s fra Josipom Peranićem, fra Berislavom Ostojićem i vlč. Dinkom Krpanom 16. svibnja predvodio je argentinski kardinal hrvatskih korijena Estanislao Esteban Karlić. Posebna nakana mise bila je molitva za sve žrtve Bleiburga.
Uz brojne argentinske Hrvate, na misi su bili i hrvatski veleposlanik u Argentini Željko Belaj i predsjednik Federacije argentinskih zajednica Juan Sarrafian, te Kazimir Kovacic 101-godišnjak koji je preživio Bleiburg. Njemu je kardinal Karlić udijelio posebni blagoslov.
Na misi je pjevao Hrvatski pjevački zbor Jadran izvodeći pjesme hrvatskih skladatelja koji su živjeli u Argentini. U ovoj prigodi izvedena je Horvatova “Ave Maria” koju je autor napisao u svibnju 1945. godine dok je bio u Fermu, bez da je znao što se u to isto vrijeme događa na Bleiburgu. Na kraju mise svi su otpjevali hrvatsku himnu.
Misi je prethodila komemoracija koja je u organizaciji Međudruštvenog odbora hrvatskih udruga i ustanova u Argentini održana u kazalištu “Triunfal” Galerije “Güemes”. U sklopu programa prikazan je dokumentarni film “Križni put – Zločin bez kazne”. Potom su se okupljeni u koloni uputili do Plaza de Mayo gdje su kod argentinskog nacionalnog spomenika Piramide de Mayo položili vijenac.
(IKA)