Predavač Gajo Pozojević iz Zrenjanina će prikazati povijesne okolnosti za vrijeme kolonizacije hrvatskih predijalaca s teritorija Vojne krajine u Torontalsku županiju (današnji Banat)

XLVIII. znanstveni kolokvij Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata s temom Naseljavanje Hrvata u Torontalsku županiju (Banat) s osvrtom na familiju Pozojević bit će održan u srijedu, 24. svibnja, s početkom u 19 sati, u prostorijama ZKVH-a (Laze Mamužića 22) u Subotici.

Predavač je Gajo Pozojević iz Zrenjanina koji će prikazati povijesne okolnosti za vrijeme kolonizacije hrvatskih predijalaca s teritorija Vojne krajine u Torontalsku županiju (današnji Banat). „Tek s formiranjem Vojne krajine u XVIII. stoljeću ustalila se linija razgraničenja između Otomanske i Habsburške imperije. Područje između rijeka Une, Save i obje strane Kupe bilo je u vlasništvu Zagrebačke biskupije na kojoj su bili naseljeni predijalci čija su imanja potpala pod Vojnu krajinu.

Civilna vlast nije priznavala vojnu niti je ova priznavala plemićke privilegije. Zagrebački biskupi i Bečki dvor dogovorili su adekvatnu zamjenu ovih posjeda za imanja Biled Torontalske županije u Banatu. Na primjeru hrvatske plemićke familije Pozojević prikazane su okolnosti tog preseljenja“, navodi se u najavi kolokvija.
(ZKVH)