Četvrti razred iz koljnofske škole s razrednicom i učiteljicom hrvatskoga jezika, od ponedjeljka do petka, boravio u je Buševcu. U drugoj polovici travnja će učenici iz Hrvatske uzvratiti posjet. Tri dana će učenici od prvoga do osmoga razreda iz Buševca i Vukovine biti gosti Koljnofaca

Projekt Škola hrvatskoga jezika već četvrtu godinu OŠ „Mihovil Naković“ u Koljnofu provodi sa školom u Buševcu u Hrvatskoj. Prošli tjedan su koljnofska djeca pohađala nastavu u Buševcu. Tri učitelja iz ove škole u veljači su jedan tjedan hrvatskom jeziku podučavali djecu u Koljnofu, a sada je četvrti razred iz koljnofske škole s razrednicom i učiteljicom hrvatskoga jezika, od ponedjeljka do petka, boravio u Buševcu.
OŠ „ Mihovil Naković“ je od šk.god. 2007/08 i službeno dvojezična škola. To znači da neke predmete podučavaju dvojezično, na mađarskom i na hrvatskom. Cilj je, da i djeca, koja ne znaju dobro hrvatski, nauče jezik, veli Ingrid Klemenšić. Učenici su bili smješteni kod svojih domaćina. Pohađali su nastavu i imali vjeronauk, matematiku i biologiju na hrvatskom jeziku. Tamošnji učitelji već znaju kako mogu predavati koljnofskoj djeci, kazala je učiteljica hrvatskoga jezika u Koljnofu Ingrid Klemenšić. Sada se već mogu vidjeti plodovi četverogodišnjega rada. Djeca razumiju više nego polovicu svega što se govori i jako se trude odgovoriti učitelju na hrvatskom jeziku. Budući učitelj u Buševcu ne razumiju mađarski, djeca nemaju drugu mogućnost nego govoriti hrvatski.
U drugoj polovici travnja će učenici iz Hrvatske uzvratiti posjet. Tri dana će učenici od prvoga do osmoga razreda iz Buševca i Vukovine biti gosti Koljnofaca. Ove godine se navršava 20 godina otkako je Koljnof uspostavio veze s Buševcem. Tim povodom priprema se i knjiga, koju će predstaviti zadnji vikend u rujnu na zajedničkoj svečanosti u Buševcu.
(Hrvatska redakcija ORF-a)