Uz mnogobrojne goste iz Sydneyja, Canberre i Pertha Koleda je proslavila jubilej, a na slavlje je stigao i HFA “Lado” s kojim koledari godinama uspješno surađuju

Glavni grad Australije Canberra prošlog vikenda bio je u znaku svehrvatskog kulturnog slavlja koje je održano u Hrvatskom klubu “Croatia-Deakin” u Deakinu.

Tom prilikom je HFA “Koleda” iz Sydneyja, uz mnogobrojne goste iz Sydneyja, Canberre i Pertha proslavila svoj zlatni jubilej – 50 uspješnih godina rada na njegovanju hrvatske tradicijske baštine i folklora. Iz Pertha je na slavlje stigao i HFA “Lado” s kojim koledari godinama uspješno surađuju.

Svečanost je 22. travnja navečer održana u prepunoj dvorani hrvatskog kluba u Deakinu, a među mnogim uzvanicima bio je i Damir Kušen, hrvatski veleposlanik u Canberri. Veleposlanik je bio ugodno iznenađen nastupom koledara i gostiju iz Zapadne Australije, u programu koji je bio ispunjen gromoglasnim pljeskom publike.

U govorima je tijekom večeri bilo naglašeno da je HFA “Koleda” imao niz zapaženih uspjeha u Australiji, a i prilikom gostovanja u Hrvatskoj.

Koledari su bili, sjeća se jedna od osnivačica Vera Crvenković, toplo primljeni i pohvaljeni kao vjerni ambasadori hrvatske kulture, zapravo folklora u Australiji. U pozdravnom govoru predstavnika HFA “Lado” iz Pertha bilo je naglašeno da prijateljska suradnja ove dvije hrvatske grupe traje godinama i kako će tako biti i ubuduće.

Obje folklorne grupe posjetile su i velebnu zgradu veleposlanstva RH u Canberri gdje ih je primio veleposlanik Damir Kušen sa suradnicima.

Gosti iz Pertha žele da HFA “Koleda” uskoro posjeti Zapadnu Australiji, a i veleposlanik Kušen je dobrodošao. No, on je rekao da će o tome razmisliti i naknadno javiti svoju odluku.

Tekst i fotografije: Franjo Harmat