Novo redizajnirano izdanje tjednika za kulturu “Hrvatsko slovo” predstavljeno je u Hrvatskoj kulturnoj zakladi na konferenciji za novinare, na kojoj su proglašeni jubilarni ovogodišnji zaslužnici HKZ-a za godinu 2017.

Novo redizajnirano izdanje tjednika za kulturu “Hrvatsko slovo” predstavljeno je 5. siječnja u Hrvatskoj kulturnoj zakladi (HKZ) na konferenciji za novinare, na kojoj su proglašeni jubilarni ovogodišnji zaslužnici HKZ-a za godinu 2017.

Glavni urednik Hrvatskoga slova Stjepan Šešelj istaknuo je kako je Hrvatsko slovo zahvaljujući zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i Gradskom uredu za kulturu, obrazovanje i šport odjeveno u novo grafičko ruho.

Podsjetio je na dugovječnost Hrvatskoga slova koje, kako je rekao, izlazi od 28. travnja 1995. te dodao kako unatoč nedovoljnoj državnoj potpori svaki tjedan izlazi na 32 stranice. Dosad su izašlo 1133 broja, rekao je glavni urednik dodavši kako bi, da imaju novaca, rado napravili i druge suvremenije pomake prema naraštaju mladih čitatelja, no ne bi mijenjali uređivačku koncepciju. Autor novoga dizajna Hrvatskoga slova je akademski slikar-grafičar Zdravko Tišljar.

Na konferenciji za novinare istaknuto je kako su odlukom Hrvatske kulturne zaklade hrvatski književnici Vladislav Menčetić i Mak Dizdar proglašeni jubilarnim zaslužnicima.

Hrvatski književnik dubrovačkoga kruga Vladislav Menčetić (1617.-1666.) bio je zagovornik borbe protiv Osmanlija pod vodstvom hrvatskoga bana Petra Zrinskog, što se očitovalo i u stihovima njegove poslanice “Trublje slovinske” u kojoj pjeva “Od robstva bi davno u valih/potonula Italija/o harvackijeh da se žalih/more otmansko ne razbija.” “Kameni spavač” i ostale zbirke pjesnika Maka Dizdara (1917.-1971.) oživljavale su tajanstvo poruka sa stećaka i drugih dokumenata vremena i okrenule se vječnim biblijskim upitnicima, ljepoti i snazi hrvatske usmene narodne pjesme. (laudato.hr)