Uz Centar hrvatskih studija na Sveučilištu Macquarie, posjetili su Hrvatski klub kralj Tomislav, Hrvatski klub Dalmacija Sydney te Hrvatsko društvo Sydney, obišli Katolički centar Sv. Nikola Tavelić i upoznali mnoge utjecajne Hrvate i Australce

Božica Brkan, Marko Gregur i Željka Lovrenčić od 17. do 27. studenoga boravili su u Sydneyju. Domaćin im je bio mr. sc. Luka Budak, ravnatelj Centra hrvatskih studija na Sveučilištu Macquarie, profesor i urednik časopisa Croatian Studies Review te član Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Hrvate.
Naši su književnici posjetili fakultet na kojemu se već trideset i dvije godine njeguje i brižljivo čuva hrvatska riječ. Tamo su se upoznali sa studentima i profesorima dr. sc. Danielom Džinom i dr. sc. Ianom Plantom, pročelnikom Katedre za antičku povijest.
Susreli su se i s književnicom i radijskom novinarkom Ivanom Bačić Serdarević. Dopredsjednica DHK-a Željka Lovrenčić dala je intervju za SBS Croatian Radio u kojemu je, između ostaloga, govorila o izdavačkoj i međunarodnoj djelatnosti Društva.
Posjetili su Hrvatski klub kralj Tomislav, Hrvatski klub Dalmacija Sydney u predgrađu Terry Hills te Hrvatsko društvo Sydney u gradskoj četvrti Punchbowl. U prostorijama toga društva 23. studenoga održano je predstavljanje naših autora koji su govorili o svojemu književnom radu.
Među mnogobrojnom publikom koju su sačinjavali članovi toga društva te članovi Hrvatsko-australskoga literarno-umjetničkog društva, posebno su se isticali književnici Ante Glavor i Ana Kumarić te ugledni znanstvenik Walter Lalich sa suprugom.
Naši su književnici te Nacionalnu knjižnicu u Canberri gdje ih je primila pomoćnica glavne ravnateljice Margaret Burn.
Susreli su se i s nekima od znamenitih Hrvatima koji žive u Sydneyju – Jasnom Mujadžić, donedavnom predstavnicom „Podravke“ u tome gradu, obitelji Bačić podrijetlom s Korčule koja se bavi ugostiteljstvom, poslovnim čovjekom i članom British Croatian Business Cluba Frankom Cetinichem, glasovitim kuharom Dennisom Valcichem, poslovnim čovjekom Nediljkom Tičićem i njegovom suprugom Darinkom, svjetski poznatim slikarom Charlesom Bilichem i njegovom suprugom itd.
Uspostavljene su veze s Angelom Loukakisom, predsjednikom Društva australskih književnika, a planira se suradnja s književnicima Tonyjem Parkerom, Tomom Wintonom, Richardom Falaganom i donatoricom Sveučilišta Macquarie Coleen MacCollough. Također se razgovaralo o organiziranju hrvatsko-australskih književnih susreta te o uspostavi kontakata s novozelandskim književnicima među kojima se posebno ističe Carry Huges, autorica romana The Born People.
Ovaj su program financirali Grad Zagreb, Zaklada „Hrvatska kuća“ koja djeluje pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te Koprivničko-križevačka županija.
(DHK)