U organizaciji Generalnog konzulata RH u Frankfurt, u prostorima tog konzulata upriličena je književna večer na kojoj je predstavljen roman Grijesi autorice Marijane Dokoza. U glazbenom dijelu programa nastupili su Stjepan Nikolić i Grupa Pax iz Hrvatske katoličke misije Frankfurt.

Okupljenima, pretežito hrvatskim akademičarima, ljudima koji se bave profesionalno što literarnim, novinarskim, likovnim stvaralaštvom i obrazovnim djelatnostima u Frankfurtu i okolici, se kao i samoj autorici biranim pozdravnim riječima obratio generalni konzul Vladimir Duvnjak. Pri tom je istaknuo kako je cilj ove, kao i drugih sličnih večeri koje će se priređivati u organizaciji GK, promicati i poticati u ovdašnjoj hrvatskoj zajednici svijest o europskim vrijednostima i ljepoti hrvatskoga jezika kao i hrvatske književnosti. Tako je i najavio niz kulturnih događanja koja će biti održana u organizaciji GK Frankfurt tijekom 2018. i 2019. godine ususret hrvatskom predsjedanju Vijećem EU 2020. godine.

Sama autorica romana Grijesi Marijana Dokoza živi i radi u Mainzu, Frankfurtu, novinarka je i urednica njemačko-hrvatskog mjesečnika i portala Fenix-magazin. Njezin roman Grijesi, kojem je bila posvećena večer, objavljen je u nakladi Večernjeg lista (2014.), a bio je nominiran za nagradu Kiklop te predstavljan već više puta na raznim uglednim mjestima u Hrvatskoj od Zagreba, njezinog rodnog Zadra do onih ovdje u hrvatskim zajednicama u Njemačkoj, Švicarskoj i uvijek je plijenio pozornost, izazivao interes publike.

O romanu su kroz razgovor s njegovom autoricom, kao i sama autorica Marijana Dokoza, govorili generalni konzul Vladimir Duvnjak i Biserka Lukan. Aktualnost i zanimljivost roman u ovo postmodernističko vrijeme otkriva svojom tematikom propitkivanja žene i njezine uloge u društvu kroz odjeke „Me too“ do Istambulske konvencije.

U 50 poglavlja djelo odaje „grijehe“, ispovijest glavne junakinje Ane Radman o njezinu traumatičnom djetinjstvu i odrastanju u Dalmatinskoj zagori uzrokovanom alkoholiziranim ocem čije je nasilje fizički i psihički uništavalo njegovu obitelj, a čije posljedice ona osjeća i nakon što je ostvarila novi život u Njemačkoj.

Marijana Dokoza objavila je i nekoliko zbirki pjesama te četiri romana od kojih su Grijesi (2014.), Tragovi (2017.) izdani u nakladi Večernjeg lista i 24 sata.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Stjepan Nikolić i Grupa Pax pripadnici pjevačkog zbora Hrvatske katoličke misije Frankfurt. U ugodnom ozračju večer je završila u prigodnim domjenkom i druženjem.
(Fenix-magazin/SIM/G.D.)