Zbirku pjesama Nade Zidar-Bogadi „Plavi san“ ove je godine izdalo Društvo hrvatskih književnika za djecu, Biblioteka Mala, a ilustrirala Sanja Šantak

U Hrvatskom centru za dječju knjigu u Zagrebu 24. studenoga promovirana je zbirka pjesama Nade Zidar-Bogadi „Plavi san“. Izabrane pjesme ove je godine izdalo Društvo hrvatskih književnika za djecu, Biblioteka Mala, a ilustrirala Sanja Šantak.
Nada Zidar- Bogadi rođena je u Zagrebu gdje je završila Školu primijenjenih umjetnosti i diplomirala na Filozofskom fakultetu.
Neka od njenih najpoznatijih djela su Mjesečev sin, Nikad bliže Mjesecu/ Nie war ich näher dem Mond, Šešir pun mjesečine/A hat full of moonlight (poezija), Marsovac iz moje ulice (fantastična proza), Sretan cvrčak (basne), Sudbina ruže (haiku i senryu), Kiša je moja prijateljica (proza), Lopoč priče (proza)…
Zastupljena je u gotovo svim referentnim čitankama za osnovnu školu i u mnogim antologijama hrvatske dječje poezije. Djela su joj objavljivana i u antologijama hrvatskih igrokaza, kao i u antologijama hrvatskih dječjih priča. Suradnica je brojnih časopisa za djecu, a prema basni Sretan cvrčak uprizorena je lutkarska predstava (2004./05.) i snimljen animirani film koji je prvonagrađen na Danu hrvatske animacije 2004. u Zagrebu. Neke njene pjesme su i uglazbljene (Zaljubljena mačka).
U japanskoj Osaki u okviru 1. konferencije o azijskoj literaturi (LibrAsia), te 2. konferencije o umjetnosti i humanističkim znanostima (ACAH), 2011. proglašene su prvi put nagrade Vladimir Devidé za najbolji haiku na engleskom jeziku. Nagrade je proglasio njen utemeljitelj i izbornik, donedavni veleposlanik u Japanu i novi u Brazilu, dr. Drago Štambuk. Među deset dodatno pohvaljenih autora s ovoga natjecanja zasluženo su i pjesnici iz Hrvatske: Smiljka Bilankov, Malvina Mileta, Nada Zidar-Bogadi i Željko Funda.
Ovome književnom susretu u Zagrebu, koji je bio osmišljen i proveden kao zanimljivi školski sat, prisustvovalo je četrdesetak učenika iz zagrebačkih osnovnih škola – Horvati, Gustava Krkleca i Ivana Gundulića te njihove učiteljice i knjižničarke.
Susret je otvorila voditeljica Centra Ranka Javor, dr. sc. Marina Gabelica djeci je približila poeziju, a književnica, urednica i izdavačica knjige Silvija Šesto predstavila je stvaralaštvo Nade Zidar-Bogadi. Učenici su potom recitirali i čitali pjesme iz zbirke, kao i pjesnikinja sama.
Neki su na dar, za pokazano znanje, dobili knjigu, neki su otišli s potpisanima pjesmama. Svi su, bez obzira na godine starosti, otišli kući sa „zvjezdanom prašinom u očima i kosi“.
(dšš)

Doznajte više o suvremenoj hrvatskoj dječjoj književnosti