Tarle traga za novostima o starim pričama i njihovim istraživačima. Poznata je priča o Jusephu Milicicu, odnosno Joseu Miličiću, posljednjem poglavici izumrloga plemena Yagani (Onas) s krajnjeg juga Čilea i Rosi Yagan, domorotkinji bez potomaka

Nijedno vrijeme nije sretno za odlazak u tuđinu. Danas kad “svatko zna engleski” i svi smo kompjutorizirani pa se čini da smo svugdje doma, pitanje odlaska iz domovine nije se bitno promijenilo. Odlazak je odlazak, makar ga više i ne zvali arhaičnim “odlaskom u tuđinu”. Ugledna hrvatska autorica s dugom diplomatskom karijerom Tuga Tarle dokazuje to knjigom o hrvatskom egzodusu, s ogledima i zapisima o Hrvatima izvan Hrvatske naziva “Hrvatski iseljenički duhopis”, koju je uredio dr. sc. Božo Skoko.

Ostajte ovdje
Knjiga je to tekstova pisanih od 1990. do 2013. godine, ali je njezina nutarnja stvarnost puno većeg vremenskog raspona. Tuga, primjerice, objavljuje pismo Marije iz Australije koje govori o mukotrpnom, zapravo zapanjujuće mučnom iseljeničkom životu hrvatske zajednice oko 1925. godine. Marija namjerno ne navodi svoje prezime, a svoje pismo započinje s “Dragi hrvatski narode”… Jasno da se Tuga Tarle osjećala obveznom da objelodani takva svjedočanstva. Iako Marijino pismo sadrži i snažne rodoljubne poruke, potrebne i njoj i naciji poput umirujućeg obloga, tekst nije srcedrapateljan. On je, naime, čisti horror. Pisan je s namjerom da podsjeti na prošlost koja se ne smije zaboraviti iako je normalno da oni koji su toliko patili žele svoju muku što prije zaboraviti. Mućnemo li glavom, shvatit ćemo taj zapis kao poziv da razmislimo o stranoj sredini kao onoj koja u novim europskim okolnostima ni danas automatski ne obećava raj. Marija ponavlja stari poziv: ostajte ovdje…
A Tuga Tarle traga za novostima o starim pričama i njihovim istraživačima. Poznata je priča o Jusephu Milicicu, odnosno Joseu Miličiću, posljednjem poglavici izumrloga plemena Yagani (Onas) s krajnjeg juga Čilea i Rosi Yagan, domorotkinji bez potomaka. – Do danas je ona izvorom zanimanja, inspiracije i brojnih nagađanja stručnjaka, umjetnika i laika – kaže Tuga Tarle.

Tajna Rose Yagan
Tuga Tarle upućuje na istraživanja o Rosi Yagan znanstvenice i spisateljice Patrizije Štambuk, podrijetlom s Brača, i Thomasa Čekalovića, najuspješnijeg entomologa hrvatskog podrijetla, istraživača i pronalazača. Upravo je Thomas za posjeta krajnjem jugu Čilea snimio Josea Milicica i njegovu suprugu Rosu pred obiteljskim šatorom u Puerto Williamsu. Snimio je naše kulturno nasljeđe! (Večernji list)