Memoarski zapisi Meštrovićeve kćeri Marie u velikoj mjeri nadopunjuju umjetnikove vlastite memoare objavljene prvi put u Hrvatskoj 1969. u nakladi Matice hrvatske. Život i djelo Ivana Meštrovića prvo je hrvatsko izdanje knjige izvorno objavljene na engleskome jeziku 2008. u Londonu 

Knjiga Biblioteke Memoari / Sjećanja / Dokumenti Život i djelo Ivana Meštrovića prijevod je djela Ivan Mestrovic. The Making of a Master. Preveo ju je Marko Kovačić uz redakturu prijevoda Igora Zidića.

Memoarski zapisi Meštrovićeve kćeri Marie u velikoj mjeri nadopunjuju umjetnikove vlastite memoare objavljene prvi put u Hrvatskoj 1969. u nakladi Matice hrvatske.

Dok su umjetnikovi memoari usmjereni ponajprije na susrete i odnose s povijesnim ličnostima i na važne političke događaje kojima je Meštrović bio svjedok i protagonist, memoari njegove kćeri rekonstruiraju najvažnije datume i događaje iz Meštrovićeve obiteljske povijesti i umjetničke karijere. Maria Meštrović sažeto i plastično ocrtava očev odnos prema prijateljima, ženama i djeci, prema drugim umjetnicima i političkim ličnostima, naglašavajući iznimnu umjetničku strast i radni elan kao temeljna počela Meštrovićeva života.

Autorica Maria Meštrović rođena je 1927. u Zagrebu. Živjela je u Zagrebu i Splitu do početka Drugoga svjetskog rata, kada s obitelji seli u Švicarsku gdje upoznaje svoga budućeg supruga Šimu Pelicarića. Nakon rata sele u Rim gdje im se rodila kći Veronika.

Kada se njezin otac Ivan Meštrović odselio u SAD, Maria i njezin suprug Šime Pelicarić odlaze u Argentinu. Ondje im se rodila kći Ivana. Ostatak života provodi u Buenos Airesu odakle putuje širom svijeta vodeći brigu o djelima svojega oca.
(www.matica.hr)