Tri generacije žena – od četrdeset do devedeset godina – i tri za autoricu geografski važne sredine – Slavonija, Dalmacija i Zagreb – vremenske su i prostorne odrednice Velike ispovijedi, druge knjige Jasminke Frlete-Botice

Hrvatska kulturno umjetnička i sportska zajednica Berlin će, povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, 11. ožujka predstaviti autoricu Jasminku Frleta-Boticu i njenu knjigu „Velika ispovijed“, čitamo na portalu Hrvatski glas Berlin.

Tri generacije žena – od četrdeset do devedeset godina – i tri za autoricu geografski važne sredine – Slavonija, Dalmacija i Zagreb – vremenske su i prostorne odrednice Velike ispovijedi, druge knjige Jasminke Frlete-Botice, u kojoj joj sjajno polazi za rukom ispisati začudni presjek najrazličitijih, svih odreda fascinantnih, a iskrenih i stvarnih života. Vremenski i prostorni okviri snažno se isprepliću u slagalicu života, smrti, ideala, očekivanja, razočaranja, nade i borbe žena u pretežno patrijarhalnim, promjenama nesklonim sredinama, kompleksnim obiteljskim vezama i različitim sustavima vrijednosti.

Na putu u središte sebe i u potrazi za odgovorima, Jasminka Frleta-Botica razgovara s trideset i trima ženama iz različitih gradova i sela u Hrvatskoj u želji da složi osobni mozaik; satkan od života samoga, od uspomena, sjećanja i emocija. Njezine joj sugovornice i suputnice u tome uvelike pomažu – s punim se povjerenjem predaju, otvaraju te prepričavaju svoje živote – nevjerojatne priče žena koje su ujedno bolne i utješne, snažne i meke, tragične i humorom obojene. Frleta-Botica svoju je prozu pisala strpljivo, s mnogo empatije i razumijevanja, te zadržavala svoj glas do samoga kraja, pruživši na taj način priliku za ispovijed onima koje ju dosad možda nisu ni imale. Na koncu i sama progovara i dijeli svoju priču, onu koja ju je, naposljetku, i navela da promišlja, prisjeća se, istražuje, slaže, pa ispiše ovu zbirku prepunu istinskog života, onakvog kakav jest – i dobar i gorak.

Više

Biografija autorice