Predsjednik DSHV-a ocijenio je kako će poticaj za rješavanje ostalih, mnogo težih pitanja statusa Hrvata u Vojvodini i Srbiji biti eventualno uključivanje predstavnika srpske manjine u novu hrvatsku vladu

Obećanja srbijanskog premijera Aleksandra Vučića o unaprjeđenju položaja vojvođanskih Hrvata počela su se ispunjavati, no riječ je o rješavanju jednostavnijih problema koji nisu ključni za status ove zajednice u Srbiji, ocijenio je u izjavi medijima u utorak, 12. listopada republički zastupnik i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

Otvoren je ‘istureni’ odjel apatinske Glazbene škole u Sonti, u kojemu će djeca o tamburi učiti na hrvatskom jeziku, završava se asfaltiranje 1.200 metara zemljanih ulica u mjestu Tavankutu, radijski program na hrvatskom jeziku na Radio televiziji Vojvodine bit će proširen, a tiskani su i podijeljeni školski udžbenici na hrvatskom za učenike hrvatskih odjela u Subotici.

Dio je to, podsjećaju mediji na hrvatskom jeziku u Vojvodini, obećanja srbijanskog premijera danih na susretu s predsjednicom Hrvatske i predstavnicima hrvatske manjine u Subotici i Tavankutu u lipnju ove godine.

»Neka obećanja premijera Vučića počela su se realizirati. To je bilo za očekivati, jer se on u javnosti prepoznaje kao čovjek koji rješava probleme. Ali, riješena su ona pitanja koja su jednostavnija, kod kojih su postojale administrativne zapreke ili nije postojala politička volja«, naveo je Žigmanov.

»Mi to cijenimo i pozdravljamo«, dodao je Žigmanov, »ali se ne zadovoljavamo. Jer, cijeli niz drugih pitanja kao što je povećanje tolerantnosti, pozitivne politike priznanja te vjerojatno najteža, politika integracije Hrvata u društveno-politički prostor Srbije… Ne da se nisu počeli ostvarivati, već bilježimo probleme s kojima se do sada nismo suočavali.«

Po ocjeni Žigmanova, kada se s najviše razine pokaže i spremnost za poboljšanje položaja hrvatske manjine, zapreke u provođenju postoje na nižim, lokalnim razinama.

»Mi imamo slučaj drastične isključenosti Hrvata iz struktura mjesnih vlasti u Subotici, koja je njihovo političko, obrazovno i kulturno središte u Srbiji«, naveo je Žigmaov.

Predsjednik DSHV-a ocijenio je kako će poticaj za rješavanje ostalih, mnogo težih pitanja statusa Hrvata u Vojvodini i Srbiji biti eventualno uključivanje predstavnika srpske manjine u novu hrvatsku vladu.
(Hina/Hrvatska riječ)