Osim bavljenja vinogradarstva, Kliković je 27 godina bio generalni tajnik najvećeg kulturnog društva Gradišćanskih Hrvata. Radi se o KUD-u koji ima veze i s Pulom, odnosno pulskim Sveučilištem s čijim predstavnicama su vođeni razgovori o EU projektima na kojima namjeravaju zajedno raditi

U caffe – wine baru Enoteca Istriana na pulskom Forumu prošlog vikenda predstavljena su vina Mate, sedam vina austrijske regije Burgenland. Radi se o vrhunskim vinima Gurner Veltliner 2014, Sauvignon Blanc 2014, Blaufrankisch weis 2014, Zweigelt 2012, Blaufrankisch 2011, Cab Sauvignon Grand Reserve 2008 te Cuvee Maria 2005., proizvedena u Gračišću, odnosno hrvatskom selu Cogrštof gdje se i nalazi vinarija Mate obitelji Kliković čiji su preci u 16. stoljeću iz Hrvatske naselili današnje područje Gradišća.

Obiteljsko poduzeće Mate spada u novu generaciju vinogradara na tom području, čiji je glavni cilj proizvodnja vrhunskih vina. Na površini od osam hektara imaju izvanredne sorte – kao plava frankovka, zweitgelt, cabernet sauvignon, pinot noir, zeleni veltlinac, sauvignon blanc, muškat ottonell i malvazija. Vina Mate već su osvojila prva mjesta u austrijskim i međunarodnim natjecanjima i primljena su u “Salon austrijskih vina”, što je najveća počast za vina u Austriji.
– Dosad smo naša vina, osim u Austriji plasirali u Kinu i Njemačku, malo u Švedsku i Švicarsku, pokazuju se interesi za Finsku, a sada i u Hrvatsku. Otkako je Hrvatska u EU-u, zainteresirani smo nešto malo plasirati u Hrvatsku, tim više jer puno hrvatskih vina dolazi u Austriju, rekao je osebujni vinar Mate Kliković i dodao da je već dosta učinio za hrvatska vina u Austriji, ponajviše putem svojih tamošnjih prijatelja vinogradara. Naravno da je prodaja cilj, kaže Kliković, a plasman vina u Hrvatsku mi je važniji jer ću tako više vremena provoditi u Hrvatskoj.
Osim bavljenja vinogradarstva, Kliković je 27 godina bio generalni tajnik najvećeg kulturnog društva Gradišćanskih Hrvata. Radi se o KUD-u koje ima veze i s Pulom, odnosno pulskim Sveučilištem s čijim predstavnicama su vođeni razgovori o EU projektima na kojima namjeravaju zajedno raditi. U njegovu podrumu posjetili su ga hrvatski predsjednici, ali i mnogi drugi, kaže Kliković, otkrivajući i svoje druge strasti.
(www.glasistre.hr)

Doznajte više o Mati Klikoviću