Recentno djelo “My Face Music Book” hrvatskog pijanista, skladatelja i enfant terriblea klasične glazbe na utjecajnom portalu solističke pijanističke glazbe Solopiano.com iz Nebraske proglašen je najboljim albumom klasične glazbe

Recentno djelo “My Face Music Book” hrvatskog pijanista, skladatelja i enfant terriblea klasične glazbe Mateja Meštrovića na utjecajnom portalu solističke pijanističke glazbe Solopiano.com iz Nebraske proglašen je najboljim albumom klasične glazbe.

Američki pijanist Matthew Mayer taj je portal, kao utočište za soliste pijaniste klasične, jazz i suvremene pa i blues, world, pop i elektronske glazbe pokrenuo 2000. godine. Do danas su na Solopiano.com objavljena djela od preko 300 pijanista iz cijeloga svijeta, uključujući i Mateja Meštrovića koji je prošle godine na tom portalu “samo okačio svoj album ‘My Face Music Book’, bez ikakvog marketinga i promocije”.

“My Face Book Music” do sada je najintimnije Matejevo djelo, nastalo donekle i na tragu velikih pijanista i skladatelja romantizma poput Chopina, Schumanna, Saint-Saënsa ili Rachmaninova s kojima se Matej “ni ne usuđuje uspoređivati”, ali se slaže da je “moguće čuti i naći određene poveznice i s tim kompozitorima”.

Nadalje, ovo je svojevrsni eksperiment stvaranja klavirskog albuma putem Facebooka, začet još 2010. godine. Svaki put nakon što bi dobio inspiraciju za određenu glazbenu temu, Matej bi je snimio u studiju, a potom podijelio na svom FB profilu. “Uz svaki naslov, dolazili su i komentari mojih ‘virtualnih’ prijatelja te sam nakon završetka cijelog materijala, zahvaljujući tim komentarima, izabrao improvizacije koje su im se najviše svidjele. S vremenom, smislio sam i naslov projekta, kao određenu igru riječi, upravo zahvaljujući interakciji s drugim slušateljima na mreži pa odatle ‘My Face Music Book’ kao naslov albuma”, pojašnjava Matej koji je i dizajn ovitka osmislio sam, uz doprinos fotografa Saše Četkovića s kojim je do tada bio tek “virtualni prijatelj”.

Opširnije