Prema tradiciji ovu sv. misu služi peraški opat, mons. Srećko Majić. Ujedno će se proslaviti osma godišnjica otkad je papa Benedikt XVI. kotorsku katedralu uzvisio na počasni naslov bazilike

U petak, 13. siječnja, na Karike, kada se slavi prijenos relikvija sv. Tripuna iz Carigrada u Kotor, svečana sveta misa bit će u kotorskoj katedrali u 18 sati. Prema tradiciji ovu sv. misu služi peraški opat, mons. Srećko Majić. Ujedno će se proslaviti osma godišnjica otkad je papa Benedikt XVI. kotorsku katedralu uzvisio na počasni naslov bazilike.

Naime, 13. siječnja, davne, 809. godine brod s moćima sv. Tripuna u kotorski zaljev dopratio je opat sv. Jurja. Upravo zbog toga u prvoj knjizi biskupskog arhiva, iz 1431., navodi se stari običaj da svakog 13. siječnja u godini sv. misu služi opat sv. Jurja. Ta tradicija očuvana je do danas. U puku je odomaćen naziv Karike, što potječe od talijanske riječi “incaricare” što znači zadužiti, jer na taj dan Bokeljska mornarica bira Malog admirala, koji 27. siječnja izgovara Lode, tj. pohvale sv. Tripunu.
(Radio Dux)