1207 godina od prijenosa relikvija svetoga Tripuna iz Carigrada u Kotor proslavit će se svečanom svetom misom koju će služiti peraški župnik mons. Srećko Majić u kotorskoj katedrali bazilici

Kotorska crkva u srijedu, 13. siječ­nja slavi 1207 godina od prijenosa relikvija svetoga Tripuna iz Carigrada u Kotor (karike). Svečanu svetu misu, prema višestoljetnom običaju, služit će (naslovni) opat opatije sv. Jurja, peraški župnik mons. Srećko Majić, u 18 sati u kotorskoj katedrali bazilici.
(Radio Dux)

Davne 809. godine u Kotor su stigle moći svetog Tripuna, zaštitnika grada. Brod je u kotorski zaljev dopratio je opat Svetog Jurja. Upravo zbog toga u prvoj knjizi biskupskog arhiva, iz 1431., navodi se stari običaj da svakog 13. siječnja u godini sv. misu služi opat Sv. Jurja. U narodu je za ovu misu odomaćen naziv Karike, koji potiče od talijanske riječi “incaricare” što znači zadužiti. Bokeljska mornarica je zbog radosti što su moći Svetog Tripuna stigle u Kotor zaplesala kolo, a od XV. st. na Dan karika bira se mali admiral, koji će izreći Lode – pohvale sv. Tripunu 27. siječnja. To su jedine pohvale koje su do danas sačuvane na istočnoj obali Jadrana.
(www.bokanews.me)