Jabalče je najmanja zajednica karaševskih Hrvata, koja ponosno čuva hrvatski identitet i prastare običaje. Na Malu Gospu žitelji su proslavili su svoj tradicionalni kirvaj

Na Malu Gospu, 8. rujna, ali i sutradan, žitelji Jabalča, mjesta koji se u zapisima prvi put spominje davne 1562. godine, proslavili su svoj tradicionalni kirvaj. Jabalče je prelijepa naseobina karaševske općine, smještena na samoj granici s Nacionalnim parkom Semenic – Cheile Caraşului, s dobrim, marljivim, radišnim i iznimno gostoljubivim ljudima. Isto tako, Jabalče je najmanja zajednica karaševskih Hrvata, ali zajednica koja ima veliko srce i koja ponosno čuva hrvatski identitet i prastare običaje.

Jabalčani su pomno uredili kuće i ulice jer na taj dan, po običaju, dolaze prijatelji i rodbina, te mnogobrojni gosti iz susjednih karaševskih sela, a sveopći interes je pokazati sebe, svoju kuću i svoje selo u najboljem svjetlu. Domaćice su skuhale najbolje jelo i pekle više vrsta kolača, a za glazbeni ugođaj i dobru atmosferu u pobrinula se čuvena skupina Milana Todora, čije je troškove pokrilo Zajedništvo Hrvata.
Središnji događaj kirvaja u Jabalču bio je svečano euharistijsko slavlje koje je u malenoj jabalčkoj crkvi predslavio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u zajedništvu s velečasnim Nikolom Laušem, kancelarom Temišvarske biskupije, vlč. Petrom Rebedžilom, karaševskim župnikom, mnoštvom svećenika karaševskog podrijetla te vlč. Markom Vukovićem, nadbiskupskim tajnikom.

Tekst: Ivan Dobra

Opširnije