Kip je izronjen 1999. iz podmorja otočića Vele Orjule pored Malog Lošinja, izložen je u sklopu izložbe ‘Definiranje ljepote’ koja se može razgledati od 26. ožujka do 5. srpnja

Kip Apoksiomena, izronjen 1999. iz podmorja otočića Vele Orjule pored Malog Lošinja, izložen je u British Museumu, u sklopu izložbe ‘Definiranje ljepote’ koja se bavi tijelom u antičkoj grčkoj umjetnosti, među nekima od najznačajnijih antičkih skulptura iz fundusa tog muzeja i ostalih svjetskih zbirki i muzeja.
Izložba koja se u Sainsbury Exhibition Gallery British Museuma može razgledati od 26. ožujka do 5. srpnja, prikazuje načine eksperimentiranja s prikazom ljudskog tijela u antičkoj grčkoj skulpturi tijekom dva tisućljeća.
Izložene skulpture vrijedna su umjetnička djela čiji stil varira od jednostavnih apstraktnih prikaza ljudskog tijela pretpovijesnih figurica, preko skulptura s Partenona, do zadivljujućeg realizma iz doba Aleksandra Velikog, a hrvatskom kipu posvećena je posebna pozornost, objavilo je Ministarstvo kulture na svojim internet stranicama.
Pretpostavlja se da skoro dvometarski brončani kip mladog atletičara potječe iz 2. ili 1. stoljeća prije Krista. Nakon izranjanja u potpunosti je restauriran u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu, a 2006. prvi put izložen u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Od tada je više puta bio izlagan, a najviše ga je ljudi vidjelo u Louvreu, na izložbi od studenoga 2012. do veljače 2013. godine.
(tportal.hr)