Kardinal je blagoslovio spomen- ploču 300. godišnjice dolaska Hrvata u Santovo u Mađarskoj i predslavio svetu misu u marijanskom svetištu na santovačkoj Vodici. Na svetoj misi sudjelovalo je oko 500 Hrvata katolika iz Santova, Srbije i Hrvatske, te politički predstavnici hrvatskog naroda u Mađarskoj veleposlanik, generalna konzulica i predstavnik Hrvata u mađarskom parlamentu

U subotu, 5. rujna 2015. na poziv Stipana Balatinaca i Hrvatske samouprave Santovo nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić blagoslovio je spomen- ploču 300. godišnjice dolaska Hrvata u Santovo u Mađarskoj i predslavio svetu misu u marijanskom svetištu na santovačkoj Vodici.
Na svetoj misi sudjelovalo je oko 500 Hrvata katolika iz Santova, Srbije i Hrvatske, te politički predstavnici hrvatskog naroda u Mađarskoj veleposlanik, generalna konzulica i predstavnik Hrvata u mađarskom parlamentu.
Zajednica Hrvata u Santovu doselila se na to područje prije 300 godina predvođena franjevcima Bosne Srebrene a svoje korijene vuče iz Olova, Tuzle i Iloka. To je zajednica Hrvata-Šokaca koja danas broji oko 300 članova. Prije četiri godine ta zajednica pokrenula je hodočašće bačkih Hrvata u marijansko svetište na Vodici u kojem se nalazi Marijin kip od nehrđajućeg čelika visine 10,53 metara. Zajednica Hrvata u Santovu danas ima svoju školu, svoj vrtić te lokalnu samoupravu.
(kta/ Zornica nova)

Fotogalerija