Uz slavlje u u crkvi Sv. Augustina u Gelsenkirchenu, kardinal Puljić je 1. srpnja u crkvi Svetoga Križa u Bochumu predslavio svetu misu za domovinu, prigodom ulaska Hrvatske u EU, u suslavlju s voditeljem HKM vlč. Vinkom Delincom i petoricom svećenika

Od 29. lipnja do 1. srpnja 2013. nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, u pratnji osobnoga tajnika vlč. Davora Topića, boravio je u posjetu hrvatskim katoličkim misijama na području njemačke biskupije Essen u Gelsenkirchenu (Gelzenkirhen) i Bochumu (Bohum), na poziv dušobrižnika misija vlč. Vinka Delinca, prigodom proslave 40. obljetnice spomenutih misija.
Na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja, u Gelsenkirchenu kardinal Puljić susreo se s hrvatskim svećenicima koji djeluju u misijama i razgovarao o životu i djelovanju te ih ohrabrio u njihovom nastojanju i zauzetosti u izgradnji kraljevstva Božjega.
U nedjelju, 30. lipnja, u crkvi Sv. Augustina u Gelsenkirchenu, procesiju i svečano euharistijsko slavlje predslavio je kardinal Puljić. Tom prigodom proslavljena je 40. obljetnica Hrvatskih katoličkih misija Gelsenkirchen i Bochum.
Na početku Misnoga slavlja riječ pozdrava i dobrodošlice izrekao je voditelj misija vlč. Delinac posebno pozdravljajući kardinala Puljića, zatim delegata mjesnog biskupa prepošta u Gelsenkirchenu mons. Manfreda Paasa, prepošta iz Bochuma mons. Michaela Ludwiga, referenta za katoličke misije u biskupiji Essen Michaela Meurera, prisutne svećenike osobito koji su djelovali u misijama od osnutka, gk RH u Düsseldorfu Vjekoslava Križanca, NK „Zrinski“, NK „Croatia“, pastoralnog referenta u misijama Josipa Vukadina i sve prisutne.
Vlč. Delinec je kazao da bi život hrvatskoga čovjeka bio znatno teži da nije bilo misija koje su prenosile i uvodile u otajstvo vjere, te čuvale kulturu i tradiciju. Zahvaljujući ponajprije dragom Bogu, riječi zahvale uputio je i Crkvi u Njemačkoj koja je omogućila da hrvatski vjernici slave Boga na materinskom jeziku i ustupivši im crkve i dvorane.
Čestitavši 40. obljetnicu HKM, kardinal Puljić je na početku prigodne propovijedi kazao je da ga kao pastira raduje okupljanje zajednice oko oltara ističući da se od oltara prima život. Izrazio je radost i zbog nazočnosti vjernika odjevenih u narodne nošnje rekavši da to pokazuje kako su misije doprinijele u očuvanju narodnog identiteta.
Na kraju misnoga slavlja četrdeset mladih, obučenih u razne hrvatske narodne nošnje uz glazbenu pratnju, donijeli su na oltar četrdeset ruža kao simbol četrdeset godina djelovanja HKM i kao sjećanje na sve one koji su tijekom tih godina napustili zemaljski dom. Program je nastavljen obiteljskim druženjem u Domu sv. Augustina.
Kardinal Puljić je, 1. srpnja u crkvi Svetoga Križa u Bochumu predslavio svetu misu za domovinu, prigodom ulaska Hrvatske u EU, u suslavlju s voditeljem HKM vlč. Vinkom Delincom i petoricom svećenika. (kta)
Fotografije