Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pohodio je na svetkovinu Svih svetih vjernike Hrvatske katoličke misije bl. Ivana Merza u Astoriji koja se okuplja i djeluje pri američkoj župi Predragocjene Krvi Kristove. Na Dušni dan kardinal je pohodio vjernike Hrvatske katoličke zajednice bl. Alojzija Stepinca u Fairviewu, New Jersey, koja djeluje pri američkoj župi sv. Ivana Krstitelja
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pohodio je na svetkovinu Svih svetih, 1. studenoga vjernike Hrvatske katoličke misije bl. Ivana Merza u Astoriji koja se okuplja i djeluje pri američkoj župi Predragocjene Krvi Kristove. U koncelebraciji župnika američke župe Williama Krlisa, župnog vikara i voditelja HKM u Astoriji Vedrana Kirinčića, bolničkog kapelana Jeana Laguere, voditelja Hrvatske katoličke zajednice u Fairviewu Giordana Belanića, župnog vikara u Westchesteru Ivana Lovrića, dr. Jerka Valkovića i Željka Faltaka, kardinal Bozanić predvodio je svečano misno slavlje u župnoj crkvi Predragocjene Krvi Kristove, a nakon toga se u dvorani pastoralnog centra susreo s hrvatskim vjernicima.
Na početku mise nazočne su pozdravili župnik Wiliam Krlis te vlč. Kiriničić. Zahvaljujući na izrazima dobrodošlice kardinal Bozanić rekao je kako mu je drago što u sklopu pohoda hrvatskim vjernicima u povodu 100. obljetnice hrvatske župe sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela u New Yorku može pohoditi i Hrvatsku katoličku misiju bl. Ivana Merza u Astoriji te pred njima i s njima zahvaliti Bogu za njihovu, vjeru, nadu i ljubav te za njihovo svjedočenje kršćanskog života.
Nakon mise susret kardinala s hrvatskim vjernicima nastavljen je u dvorani pastoralnog centra župe.
Hrvatska katolička misija bl. Ivana Merza pri župi Predragocjene Krvi Kristove nalazi se u njujorškoj četvrti Queens. Utemeljena je 1971. godine, a djeluje pri američkoj župi Predragocjene Krvi Kristove u Bruklinškoj biskupiji. Hrvati su doseljavali u veća američka industrijska središta, kao što su Pittsburg, Chicago i New York, već u drugoj polovici 19. stoljeća, a veliki val iseljeništva iz Hrvatske nastavio se osobito između 1900. i 1920. godine, zatim u vremenu između dva svjetska rata te nakon Drugog svjetskog rata, odnosno u doba komunističkog progona političkih neistomišljenika i intelektualaca.
Dolazak Hrvata u njujoršku četvrt Queens, osobito u Astoriju, zamjećuje se u šezdesetim godinama dvadesetog stoljeća, a dolaskom don Andreja Nikolića 1956. godine, koji je rođen na otoku Unije, započelo je okupljanje hrvatskih vjernika u američkoj župi Predragocjene Krvi Kristove te je 1971. godine utemeljena i Hrvatska katolička misija. Pastoralnu skrb za Hrvatsku katoličku misiju bl. Ivana Merza vodi svećenik Krčke biskupije Vedran Kirinčić.
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pohodio je na Dušni u subotu, 2. studenoga, vjernike Hrvatske katoličke zajednice bl. Alojzija Stepinca u Fairviewu, New Jersey, koja djeluje pri američkoj župi sv. Ivana Krstitelja. Kardinal Bozanić predvodio je misu spomendana svih vjernih pokojnika – Dušnog dana – u koncelebraciji župnika Josea Gambe, župnog vikara i voditelja Hrvatske katoličke zajednice Giordana Belanića, dr. Jerka Valkovića, Vedrana Kirinčića i Željka Faltaka.
Za Hrvatsku katoličku zajednicu u New Jerseyu pastoralno brine svećenik Giordano Belanić, koji je rodom s otoka Ilovika, pokraj Lošinja. Belanić je posebno poznat po tome što je 1992. godine utemeljio karitativnu organizaciju pod nazivom „Croatian Relief Services” kako bi pomogao izbjeglicama u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini u vremenu Domovinskog rata. „Croatian Relief Services” pomaže u središnjoj Americi i u Africi, a od 2010. godine nakon velikog potresa na Haitiju većinu pomoći usmjerava za siromašne na Haitiju gdje je otvorena i kuća „Dječji dom kardinal Stepinac” u kojoj je smješteno pedesetero napuštene djece.
(IKA)