Nagradu za najbolju knjigu godine, koja nosi ime središnje osobe hrvatske književnosti, znanosti i publicistike iz XVIII. stoljeća Emerika Pavića, Zavod je ustanovio je 2012. godine, u cilju pospješivanja sustavnoga pristupa valorizaciji aktualne knjiške produkcije među Hrvatima u Vojvodini

Knjiška produkcija Hrvata u Vojvodini u 2014. godini broji 28 naslova, čiji su autori vojvođanski Hrvati, priopćio je u utorak, 14. travnja ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov. Ujedno, predstavio je i povjerenstvo za nagradu, koje ove godine, temeljem donesene odluke, čini dr. sc. Slaven Bačić, dipl. iur., Zvonko Sarić, književnik i Ljubica Vuković Dulić, povjesničarka umjetnosti.
Sukladno njihovoj struci, dr. sc. Slaven Bačić kao predsjednik Povjerenstva više će pratiti znanstveno-publicistička djela, Zvonko Sarić književna djela, a Ljubica Vuković Dulić procjenjivat će vizualno-likovno oblikovanje.
Podsjetimo, nagradu za najbolju knjigu godine, koja nosi ime središnje osobe hrvatske književnosti, znanosti i publicistike iz XVIII. stoljeća Emerika Pavića, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata ustanovio je 2012. godine, u cilju pospješivanja sustavnoga pristupa valorizaciji aktualne knjiške produkcije među Hrvatima u Vojvodini.
Nagrada „Emerik Pavić“ za najbolju knjigu 2014. godine bit će svečano uručena u listopadu 2015. u okviru književne manifestacije „Dani Balinta Vujkova: dani hrvatske knjige i riječi“. Osim diplome i plakete, nagrada će imati i novčani iznos. Popis knjiga za nagradu.