U južnomoravskom mjestu Jevišovka održana je svečanost polaganja kamena temeljca za obnovu i dogradnju Hrvatskog kulturnog centra, koji će se sastojati od Hrvatskog doma i Muzeja moravskih Hrvata

U južnomoravskom mjestu Jevišovka 30. travnja je održana svečanost polaganja kamena temeljca za obnovu i dogradnju Hrvatskog kulturnog centra, koji će se sastojati od Hrvatskog doma i Muzeja moravskih Hrvata. Temeljem sredstava koje je odobrila češka Vlada (ca 600.000,00 eura), na zemljištu i u objektima koje je za potrebe moravskih Hrvata otkupila hrvatska Vlada, urediti će se tako jedinstveni centar očuvanja autohtone hrvatske baštine na ovim prostorima.

Kamen temeljac zajednički su položili ministar za ljudska prava, jednake mogućnosti i zakonodavstvo pri Vladi ČR Jiri Dienstbier, hrvatska veleposlanica u ČR Ines Troha Brdar, zastupnik češke i slovačke manjine u Hrvatskom saboru Vladimir Bilek te ing. Jaroslav Klaška, voditelj Češko-hrvatske grupe prijateljstva u Parlamentu ČR. Na polaganju su uime Hrvatske matice iseljenika bili prisutni ravnatelj Marin Knezović i voditeljice Matičina djela za kulturu i odsjeka za manjine, Srebrenka Šeravić i  Marija Hećimović.

Sve nazočne na svečanosti prigodno je pozdravio Jan Kopriva, predsjednik Udruge čeških državljana hrvatske nacionalnosti (nositelj projekta obnove i dogradnje HKC), zatim i ministar Dienstbier, vlp Troha Brdar -ovaj put i u ulozi posebne izaslanice predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, te gospoda Bilek, Klaška i Milan Pospíšil, predsjednik Savjeta Vlade ČR za nacionalne manjine.
Nakon svečanosti polaganja kamena temeljca, priređen je domjenak u prostorijama Narodnog doma u Jevišovki.
(cz.mvep.hr)