TZ Županje oživjela je ljepotu starinskih običaja 15. jubilarnom manifestacijom “Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti”

Turistička zajednica Županje oživjela je 1. srpnja ljepotu starinskih običaja 15. jubilarnom manifestacijom “Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti”.

Prikazano je bogatstvo slavonske tradicije i duboko poštovanje stanovnika prema plodnoj ravnici koja ih je othranila.

Osim najvažnijeg posla u polju, žetva je za Slavonce stoljećima bila simbol blagostanja uz druženje, pjesmu i bogata jela. Iako su kosce u polju danas zamijenili strojevi, a Županja živi suvremenim životom, danas je priređen vjerni prikaz žetvenih običaja s početka 20. stoljeća, kada se kosilo ručno. Manifestacija je počela šokačkim doručkom na slamnatom stolu u polju, piše Glas Slavonije.

Točno u podne vrijedna moba u narodnim nošnjama (sudionici iz Hrvatske, Vojvodine, BiH) ušla je u žitno polje. Posebna atrakcija bili su strojevi dreš i levator koji su se koristili u starinskoj žetvi.

Posjetitelji su uživali u cjelodnevnom programu, u bogatoj gastronomskoj ponudi s tradicionalnim slavonskim jelima i jedinstvenim žetvenim ručkom – neizostavnim gusjim paprikašem. Održan je i tradicionalni Žetveni sajam s brojnim izlagačima, a u sklopu manifestacije Poljoprivredna zadruga Napredak već je tradicionalno nagradila svoje najbolje kooperante.
(Glas Slavonije)