Višegodišnju svjetsku turneju izložbe Izazov kravate, koju od 2004. godine organiziraju Academia Cravatica (AC) i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, mogli bismo opravdano, s malo, tek figurativnoga pretjerivanja, nazvati osvajačkim nastupom.

Naime, nakon svakoga svoga putovanja fundus izložbe biva obogaćen novim umjetničkim djelima koja je projekt „osvojio“. Tako bi i svaki povratak mogao biti obilježen kao novi trijumfalni pohod kojim obogaćujemo riznicu umjetnina. Dakako da je ovo šala na simboličkoj razini jer umjetnici nisu orobljeni, oni rado daruju svoje radove – njih je sam koncept ovoga izložbenoga projekta naprosto osvojio!
Tako su i prilikom zadnjega gostovanja u Santiagu de Chile – a bilo je to u prosincu 2011. u Institutu za kulturu Providencia (Instituto cultural de Providencia), u suorganizaciji s tamošnjim hrvatskim Veleposlanstvom i ustanovom AC, domaći umjetnici priključili svoja ostvarenja međunarodnoj kolekciji fundusa Izazov kravate – kravata kao hrvatski doprinos globalnoj kulturi. Radovi sedam čileanskih umjetnika i jedne argentinske umjetnice sada su napokon stigli u svoje trajno odredište: u Zagreb – prijestolnicu kravate.
(Academia Cravatica)

VIŠE