Dvodnevna proslava počinje koncertom koji će održati u školi Bentworth u obližnjem gradu Bentleyvillu, PA. Dvosatni kulturno-umjetnički program otvorit će omladinski tamburaški zbor Sv. Juraj pod vodstvom Marlene i Dana Kochisa, Bernadette Luketich-Sikaras i Dereka Hohna

Jurjevo, koje već godinama tradicionalno održava omladinski tamburaški zbor Sv. Juraj odsjeka 354 Hrvatske bratske zajednice, ove će se godine održati u subotu i nedjelju, 23. 24. travnja. Dvodnevna proslava počinje koncertom koji će se 23. travnja u 16.00 sati održati u školi Bentworth u obližnjem gradu Bentleyvillu, PA. Dvosatni kulturno-umjetnički program otvorit će omladinski tamburaški zbor Sv. Juraj pod vodstvom Marlene i Dana Kochisa, Bernadette Luketich-Sikaras i Dereka Hohna. Ove godine u goste dolazi KUD Nova Nada pod vodstvom Stevea Talana iz Detroita, Michigan.
Omladinski tamburaški zbor Sv. Juraj, u koji su učlanjena mnoga djeca, potomci doseljenih Hrvata iz Zagorja Ogulinskog, dobio je ime po crkvi Sv. Juraj u tom mjestu, a Jurjevo se smatra najvećom godišnjom svetkovinom i susretom Ogulinaca iz SAD-a i Kanade, koji na ovoj našoj proslavi promiču i obilježavaju svoje starinske običaje.
Poslije koncerta svi će se okupiti u Hrvatskom domu u Cokeburgu na večeri i zabavi. U gornjoj dvorani doma svirat će Trubaduri iz Pittsburgha, a u isto vrijeme u prizemnoj dvorani goste će zabavljati orkestar Šarena iz Clevelanda. Obadva zbora će svirati od 7:30 navečer pa do kasno u noć. Obadvije kuhinje u Hrvatskom domu će također biti otvorene čitavog vikenda, što znači da će biti na izbor raznih jela i domaćih kulinarskih specijaliteta.
Vrhunac proslave bit će u nedjelju, 24. travnja kada će se održati procesija i Tamburaška misa u podne u crkvi Ave Maria u Bentleyvillu. Procesija sa svim sudionicima proslave počinje kod dvorane Knights of Columbus a svi tamburaši će biti obučeni u narode nošnje. Misu će služiti vlč. Leonard Blostić. Slavski kolač, voće i sol za blagoslov u crkvi, u narodnim nošnjama nositi će mladi članovi zbora Sv. Juraj dok će za mise svirati i pjevati odrasli juraši. Poslije mise svi se na slavlje vraćaju u Hrvatski dom u Cokeburgu.
(Zajedničar)