Svečano misno slavlje predvodio je i propovijedao zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u zajedništvu s voditeljem HKM München i predstavnikom HKM Bavarske regije fra Borisom Čarićem, organizatorom hodočašća voditeljem HKM Regenburg vlč. Josipom Antoncem, nadbiskupijskim tajnikom vlč. Josipom Horvatom, te s još deset biskupijskih i redovničkih svećenika uz asistenciju stalnog đakona iz HKM München Mate Kutleše

Hrvati katolici iz hrvatskih katoličkih misija iz Bavarske hodočastili su 40. put po redu, 30. lipnja, u marijansko svetište u Bavarskoj – Altötting. Svečano misno slavlje u šatoru pokraj bazilike Sv. Ane, koja se obnavlja, u tome mjestu predvodio je i propovijedao zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u zajedništvu s voditeljem HKM München i predstavnikom HKM Bavarske regije fra Borisom Čarićem, organizatorom hodočašća voditeljem HKM Regenburg vlč. Josipom Antoncem, nadbiskupijskim tajnikom vlč. Josipom Horvatom, te s još deset biskupijskih i redovničkih svećenika uz asistenciju stalnog đakona iz HKM München Mate Kutleše.
Na početku mise išlo se u ophodu u kojem su mladi obučeni u hrvatske narodne nošnje nosili hrvatski i bavarski barjak, barjak jubilarnog 40. hodočašća te barjake hrvatskih katoličkih misija koje djeluju u Bavarskoj. Misnom slavlju pribivao je i gk RH iz Münchena Petar Uzorinac, kao i istaknuti hrvatski poduzetnik iz Poinga Ivo Sadrić. Uz više tisuća hrvatskih hodočasnika pristiglih na hodočašće iz raznih krajeva Bavarske, skupina mladih iz Münchena pristigla je pješice, kao i jedna skupina na biciklima.
Oca kardinala i sve okupljene na misnom slavlju na početku je pozdravio o. Čarić koji je kazao kako se ove godine slavi 40. jubilarno hodočašće Hrvata iz Bavarske i to samo dan prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Kardinal Josip Bozanić je u uvodnoj riječi okupljenima prenio pozdrave hrvatskih biskupa Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. „Nosim vam pozdrave grada Zagreba koji čuva zemne ostatke našeg blaženika kardinala Alojzija Stepinca, koji je naš veliki zagovornik kod Boga. Neka ovo bude naše zajedničko slavlje koje će nas više približiti Bogu i međusobno.“
Vjernici su obnovili krsna obećanja, a kardinal Bozanić je predmolio posvetnu molitvu hrvatskog naroda Blaženoj Djevici Mariji. Na kraju je nekoliko riječi u ime organizatora hodočašća uputio vlč. Josip Antonac koji je zahvalio kardinalu Bozaniću, ali i svima koji su na bilo koji način doprinijeli ostvarenju toga 40. po redu hrvatskog hodočašća te je sve pozvao na hodočašće i sljedeće godine u Altötting.
Kardinal Bozanić je posebno zahvalio svećenicima za poslanje koje vrše među hrvatskim vjernicima u Njemačkoj, a i u svijetu. Svećenike je preporučio u vjerničke molitve, ali preporučio je i za molitve za duhovna zvanja, jer, kako je rekao, katoličkih okupljanja nema bez mise, a mise nema bez svećenika. Slavlje je završilo hrvatskom himnom.
Kardinal Bozanić je u popodnevnim satima predvodio večernju u čast Blažene Djevice Marije i blagoslov s Presvetim, a blagoslovio je i nabožne predmete. Na hodočašću su se skupljali darovi za Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu, a vjernici su svoje priloge mogli dati i nakon središnje mise. Tijekom misnog slavlja pjevali su vjernici predvođeni zborom HKM Rosenheim. Pratio ih je na orguljama pastoralni suradnik iz HKM Rosenheim Mirko Kapetanović, a pjevanje je animirao pastoralni suradnik iz HKM Traunreut Josip Vrdoljak. Vjernici su imali prigodu i za ispovijed i osobne molitve.

Tekst i fotografije: Adolf Polegubić