Prisutnima se obratila i američka ambasadorica, Maureen Cormack, koja se dotakla snažnog angažmana i poruke koju kreativno izražavanje kroz animaciju može prenijeti. Cormack je posebno naglasila važnost NAFF-a kao mosta koji ove godine povezuje tri države, BiH, Hrvatsku i Crnu Goru. Kao znak zahvalnosti za šestogodišnju podršku SAD-a NAFF-u, direktorica festivala Sanja Rajič Banjac ambasadorici je uručila posebnu plaketu

U Neumu je, pred prepunom ljetnom terasom hotela Sunce, službeno otvoren jubilarni deseti Međunarodni festival animiranog filma, NAFF 2015
Otvaranju su, između ostalih, prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack, šef misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore, federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović, ministrica financija u Vladi Federacije Jelka Miličević i mnogi drugi.
Predsjedavajući Predsjedništva, Mladen Ivanić službeno je otvorio ceremoniju festivala, u u svom kratkom obraćanju istakao je važnost festivala za Bosnu i Hercegovinu, ali i poseban entuzijazam koji stoji iza njegove organizacije.
Prisutnima se obratila i američka ambasadorica, Maureen Cormack, koja se dotakla snažnog angažmana i poruke koju kreativno izražavanje kroz animaciju može prenijeti. Cormack je posebno naglasila važnost NAFF-a kao mosta koji ove godine povezuje tri države, BiH, Hrvatsku i Crnu Goru. Kao znak zahvalnosti za šestogodišnju podršku SAD NAFF-u, direktorica festivala Sanja Rajič Banjac, ambasadorici je uručila posebnu plaketu.
Ministrica kulture i sporta Zora Dujmović, čije je ministarstvo najdugovječniji prijatelj festivala, takođe je pozdravila prisutne, a Jonathan Moore, šef misije OSCE-a u BiH, koja je ove godine sudomaćin festivala, kazao je kako se uvijek rado odazove na poziv za druženje na ovom zanimljivom festivalu.
Službeno su otvaranje upotpunili nastupi mostarskih mažoretkinja, klape Neum u HKUD Lindžo iz Neuma, te nezaobilazni vatromet. Odmah iza službenog otvaranja, krenuo je i natjecateljski program festivala, u kome je prikazano devet filmova iz konkurencije, nakon čega je održana i tradicionalna zabava uz otvoreni bazen hotela Sunce u Neumu.
Iako se zabavljalo do kasno u noć, već iduće jutro, radna atmosfera, uz predavanje ilustratora, grafičara, strip majstora i redovnog profesora Animacije u filmskoj školi Dunav filma Rastka Ćirića.
Deseti festival animiranog filma u Neumu time je zakoračio u drugu deceniju života; osnažen kvalitetom koju je, slobodno možemo reći, prepoznao cijeli svijet. Facebook
(Novasloboda.ba)