Hrvatski časopis za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja 1994. godine, kako bi promicao hrvatske kulturne, tradicijske, povijesne, prirodne i druge vrednote. Pokrenuo ga je akademik Dragutin Feletar

Izdavačka kuća Meridijani, specijalizirani hrvatski nakladnik za geografska i povijesna izdanja, uspjela je u 25 godina djelovanja izdati više od 200 naslova raznih knjiga, 70 udžbeničkih naslova, 50 brojeva znanstvenih časopisa, a početkom ožujka 2018. iznjedrila je i okrugli, 200. broj istoimenog časopisa „Meridijani“, koji je okosnica i brend cijele djelatnosti. Brojke su to kojima se ne može pohvaliti mnogo izdavača.
„Meridijani“ su hrvatski časopis za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja koji je osnovan u ratno vrijeme 1994. godine, kako bi promicao hrvatske kulturne, tradicijske, povijesne, prirodne i druge vrednote. Časopis je pokrenuo ugledni hrvatski geograf, prof. dr. sc. Dragutin Feletar, bivši dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, danas akademik, sa svojom kćeri prof. Petrom Somek, koja je od 2001. godine urednica časopisa. „Meridijani“ od osnutka kontinuirano izlaze 24 godine, dugo kao mjesečnik, a posljednjih pet godina kao dvomjesečnik.
Okrugli 200. broj, na 112 stranica u boji – kao i raniji brojevi tog uglednog hrvatskog edukativnog časopisa – donosi pregršt zanimljivih tema sa svih meridijana svijeta, ali kao i uvijek s posebnim naglaskom na hrvatske teme. I strane se teme pišu s hrvatskoga gledišta, iz pera hrvatskih autora i fotografa.
Glavna domaća tema jubilarnog 200. broja „Meridijana“ je Lepoglava – grad poznat po pavlinima, čipkarstvu, ahatu i zatvoru. Temu je napisao profesor povijesti i geografije Marko Godinić, a tekst je potkrijepljen odličnim fotografijama Darka Gorenka, ujedno autora trojezične fotomonografije „Lepoglava“ u vlastitom izdanju.
Iznimno je zanimljiv i poseban prilog „Meridijana“ otisnut na žućkastom papiru, koji donosi priču o prvom hrvatskom putopiscu iz 16. stoljeća, latinski obrazovanom Jurju Husu Rasinjaninu, koji je odveden u tursko ropstvo iz podravskog sela Rasinje, pokraj Koprivnice te je kao osmanlijski rob i vojni trubač dospio prvo na Bliski istok, pa potom dalje do Indije i natrag. O svojim je putešestvijima, kad se vratio u domovinu, napisao vrijedno literarno svjedočanstvo na latinskom jeziku. „Meridijani“ su rekonstruirali i objavili kartografski prikaz Husovih putovanja, a kratku biografiju o Jurju Husu napisao je prof. Juraj Bubalo.

Kao i u prijašnjih 199. brojeva i u ovom okruglom, 200. broju „Meridijana“ svatko tko voli geografiju, povijest i putovanja može pronaći neku temu za sebe jer časopis je pravo edukativno obiteljsko štivo i iz kojeg se mnogo toga može naučiti.
Svečano predstavljanje jubilarnog 200. broja „Meridijana“ održat će se u utorak, 20. ožujka u Novinarskom domu u Zagrebu, u 12 sati. (www.politikaplus.com)

“”””