Među osvajačima prvoga mjesta na Olimpijadama svoga jezika i književnosti nalazila se i Anca-Svetlana Facraci, u to doba učenica 10. razreda Dvojezične rumunjsko-hrvatske gimnazije

Prošlog je ljeta Odjel za Međuetničke Odnose rumunjske vlade organizirao za sve učenike pripadnike etničkih manjina iz Rumunjske, koji su osvojili prvo mjesto na Olimpijadi jedan devetodnevni izlet u četiri zapadnoeuropske države, Njemačku, Austriju, Italiju i Mađarsku. Među osvajačima prvoga mjesta na Olimpijadama svog jezika i književnosti nalazila se i Anca-Svetlana Facraci, u to doba učenica 10. razreda Dvojezične rumunjsko-hrvatske gimnazije .
-Budući da sam uspješno položila školsku, mjesnu i županijsku fazu Olimpijade hrvatskog jezika i književnosti, kvalificirala sam se za nacionalnu fazu Olimpijade materinskog jezika, koja je održana u Karansebeşu između 2. i 5. travnja 2013. Oduvijek sam smatrala da materinski jezik povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost. Vjerovala sam da ga je prestižno znati, posebice kada je riječ o nama, Karaševcima, koji smo već stotinama godinama odvojeni od matične države i živimo u multikulturalnoj Karaš-severinskoj županiji, kazala je Anca-Svetlana.
Za vrijeme izleta upoznala je sve ponajbolje učenike etničkih manjina iz Rumunjske. Sprijateljili su se, razgovarali, družili se i pružali jedni drugima informacije iz vlastite zajednice.
Zahvalila je ravnatelju Dvojezične gimnazije iz Karaševa, prof. Mikoli Geri, i svim profesorima koji su mi na bilo koji način pomogli u obrazovanju. Posebno profesoru Marjanu Lukačeli i profesorici hrvatskog jezika, Alini Miştoiu, koja ju je pripremila za Olimpijadu.
(www.zhr-ucr.ro)