Festival penjanja Petzl Roc Trip 2014, Festival rakije i Festival banatskih etničkih manjina odvijali su se u turističko središte Hercules u Rumunjskoj

Turističko središte Hercules bilo je u početkom jeseni domaćin više kulturno-sportskih događaja, među kojima su Festival penjanja Petzl Roc Trip 2014, Festival rakije i Festival banatskih etničkih manjina.
Glavna svrha svih ovih manifestacija bila je promoviranje grada Herculesa i poznatih toplica te privlačenje što većeg broja posjetitelja i turista. Sportsko natjecanje u penjanja odvijalo se tako na spektakularnim i vrlo zahtjevnim usponima iz doline Cernea.
Festival banatskih etničkih manjina odvijao se 12. i 13. rujna na improviziranoj sceni u Centralnom parku Herculesa, gdje su etničke manjine iz Banata pjesmom i plesom predstavile svoju tradicionalnu kulturu. Prvoga dana Festivala nastupili su Ansambl Reşiţeana, Ansambl Semenicul, Ansambl Bocsana, Ansambl Hora Caraşului i drugi poznati ansambli iz Karaš – severinske županije. Karaševska zora, ansambl Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj svojim je nastupom iz 13. rujna otvorila drugi festivalski dan, a zatim su uslijedili nastupi ostalih manjina, među kojima ansambala Soko iz Sokola, Enzian iz Ričice i dr.
Počeci Festivala sežu u 2000.godinu, kada je održan na stepenicama Doma kulture u Karaševu u organizaciji Zajedništva vata u Rumunjskoj. Jubilarni, deseti festival održan je 2010. u Karaševu, u tada novoizgrađenoj otvorenoj sceni u centru mjesta.
Istovremeno s tom kulturalnom manifestacijom etničkih manjina odvijao se u Herculesu i 15. Festival rakije. Ondje su svoje rakije od šljive, jabuke, kruške ili trešnje predstavili proizvođači iz 25 karaš-severinskih općina.
(www.zhr-ucr.ro)