Na tribini u NSK će se govoriti o motivima dolaska književnika Diega Muñoza Valenzuele u Hrvatsku, njegovu književnom radu i čileanskoj književnoj sceni, životu u Čileu te o vrlo uspješnim potomcima Hrvata koji zauzimaju visoke položaje u čileanskome društvu

Na tribini u NSK, 13. listopada u podne, će se govoriti o motivima dolaska književnika Diega Muñoza Valenzuele u Hrvatsku, njegovu književnom radu i čileanskoj književnoj sceni, životu u Čileu te o vrlo uspješnim potomcima Hrvata koji zauzimaju visoke položaje u čileanskome društvu. Posebna pozornost obratit će se znamenitim književnicima hrvatskih korijena. S autorom razgovara hispanistica dr. sc. Željka Lovrenčić, voditeljica Zbirke inozemne Croatice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Diego Muñoz Valenzuela rođen je 1956. godine u Constituciónu. Objavio je zbirke pripovijesti Nada ha terminado (Ništa nije završilo, 1984.), Lugares secretos (Tajna mjesta, 1993.), Ángeles y verdugos (Anđeli i krvnici, 2002.), Déjalo ser (Pusti ga neka bude, 2003.), De monstruos y bellezas (O čudovištima i ljepoticama, 2007.), Microcuentos (Kratke priče, 2008.), Breviario mínimo (Vrlo kratki časoslov, 2011.) i Las nuevas hadas (Nove vile, 2011.) te romane Todo el amor en sus ojos (Sva ljubav u njenim očima, 1990., 1999.), Flores para un cyborg (Cvijeće za jednog kiborga, 1997., 2003., 2010.) i La criaturas de cyborg (Kiborgova djeca, 2010.)
Njegove su pripovijetke uvrštene u više od trideset antologija objavljenih u Španjolskoj, Italiji, Nizozemskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Kanadi, Meksiku, Argentini, Ekvadoru i Čileu. Prevedene su na francuski, talijanski, hrvatski i engleski. Dvostruki je dobitnik Nagrade za najbolja književna djela koju dodjeljuje čileansko Nacionalno vijeće za knjigu, i to za zbirku pripovijedaka Tajna mjesta (1994.) i za (tada) neobjavljeni roman Cvijeće za jednog kiborga (1996). Jedan je od rijetkih suvremenih čileanskih pisaca koji piše znanstvenu fantastiku.
Bio je urednik nekoliko antologija čileanske pripovijetke – Contando el cuento (Pričajući priču, 1986.), Andar con Cuentos (Hodati s pripovijetkama, 1992.) i Cuentos en Dictadura (Pripovijesti iz vremena diktature, 2003.). U Hrvatskoj su mu objavljene dvije knjige pripovijesti Tajna mjesta (Znanje, 2009.)
(Ž.L)