Na 33. međunarodnoj izložbi jaslica u umjetnosti i tradiciji u Areni u Veroni Krstić je izložila svoje jaslice već dvanaesti puta u kontinuitetu, a na 41. međunarodnoj izložbi “100 presepi” u Rimu izlaže već osam godina 

Na 33. međunarodnoj izložbi jaslica u umjetnosti i tradiciji u Areni u Veroni jedina umjetnica iz Hrvatske, Margareta Krstić, izložila je svoje jaslice već dvanaesti puta u kontinuitetu. Izložba je otvorena u petak, 26. studenoga kada je na ulazu u Arenu zasjala najveća arhitektonska skulptura na svijetu, 70 metara visoka zvijezda koja će sjajiti do 22. siječnja 2017. godine. Izloženo je 400 jaslica iz muzeja i zbirki iz cijelog svijeta, magične kutije diorame umjetnika iz Campanije, razne umjetničke jaslice te simbol – jaslice Francesca Invidije.

Jaslice Margarete Krstić nalaze se na istaknutom mjestu, odnosno na samom početku u velikoj staklenoj vitrini. Ta grobnička umjetnica predstavila se s oko 60 skulptura u raku tehnici. Izložila je devet Svetih obitelji, hrvatskih kraljeva, pastira i ostalih skulptura nadahnutih hrvatskom tradicijom. Deseta Sveta obitelj odjevena u šestinsku nošnju, anđeo, pastirica i hrvatski kraljevi nalaze se u vitrini na izlazu iz Arene.

Također, na 41. međunarodnoj izložbi “100 presepi” u Rimu postavljeno je oko 150 jaslica iz 13 talijanskih regija i oko 40 zemalja svijeta. Izložba je otvorena 24. studenoga u bazilici Santa Maria del Popolo, Sali Bramante pod visokim pokroviteljstvom Senata Republike Italije Ministarstva kulture i turizma, Regije Lazio i Grada Rima i može se razgledati do 8. siječnja 2017. godine.

Margareta Krstić već osam godina izlaže na toj izložbi, a treću godinu dobiva isti prostor “iza rešetki” koji je neuređen. U taj prostor izvrsno se uklapaju skulpture u terakoti, njih 50-ak visokih 40 cm. Od kraja zida skulpture odjevene u stare hrvatske nošnje spuštaju se u povorci prema “rešetki” gdje je Sveta obitelj odjevena u cresku nošnju, anđeli, pastiri i hrvatski kraljevi premazani su zlatnim listerima. Svi su obasjani svjetlom zvijezde, poručuje umjetnica.

Sredinom prosinca Margaretine jaslice ‘Grobnička i Riječka priča’ bit će izložene u Vili Ružić na Pećinama, u sklopu stalnog postava Spomeničke knjižnice i zbirke Mažuranić-Brlić-Ružić. Uz jaslice bit će izloženi crteži polaznika Likovne radionice Margareta Cro Art te crteži iz priča „Regoč i Sunce djever” i „Neva Nevičica” napravljenih povodom 100. obljetnice „Priča iz davnine” Ivane Brlić Mažuranić. Crteže su crtala djeca uzrasta od 7 do 13 godina.
(IKA)