Hrvatska rimska zajednica proslavila je svetkovinu svetoga Jeronima, zaštitnika istoimenoga Papinskog hrvatskog zavoda i Hrvatske crkve u Rimu. Svečanu pontifikalnu misu slavio je nekadašnji rektor Zavoda mons. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski

Hrvatska rimska zajednica proslavila je u srijedu, 30. rujna svetkovinu svetoga Jeronima, zaštitnika istoimenoga Papinskog hrvatskog zavoda i Hrvatske crkve u Rimu. Svečanu pontifikalnu misu slavio je nekadašnji rektor Zavoda mons. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski. Koncelebriralo je pedesetak svećenika koji su na studiju ili službi u Rimu, među kojima više rektora drugih rimskih crkvenih zavoda. Na misnom slavlju okupili su se, uz članove hrvatske rimske zajednice, redovnike i redovnice, bogoslove, studentice i studente laike, te brojni vjernici Talijani koji su prijateljski povezani sa Zavodom i crkvom sv. Jeronima.
Proslavi su također nazočili diplomatski predstavnici sa svojim suradnicima: veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Filip Vučak, veleposlanica BiH pri Svetoj Stolici Slavica Karačić, veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji Damir Grubiša, veleposlanica BiH u Italiji Željana Zovko, veleposlanik Crne Gore u Italiji Antun Sbutega.
Prije početka euharistijskoga slavlja mons. Jure Bogdan, rektor Zavoda sv. Jeronima, izrazivši riječ dobrodošlice okupljenim vjernicima i gostima, prenio je čestitke hrvatskih biskupa i bivših pitomaca koje su ovih dana pristizale.
Biskup Perić izrekao je svoju propovijed u obliku pisma svetom Jeronimu, prisjećajući se Jeronimovih glavnih životnih i vjerskih iskustava koje i danas pomažu kršćanima, osobito katoličkim intelektualcima i studentima, da razumom i vjerom upoznaju i slijede Krista.
Prije završnoga blagoslova s relikvijarom sv. Jeronima rektor Bogdan zahvalio je biskupu Periću na riječima kojima je u propovijedi vjernicima približio život sv. Jeronima. Isto je tako zahvalio Ženskom pjevačkom zboru “Hrvatica” koji djeluje u sastavu “Društva hrvatska žena” iz Zagreba, za skladno i lijepo liturgijsko pjevanje. Posebnu riječ zahvale u ime poglavara i studenata Zavoda uputio je sestri milosrdnici Gizeli Šantek koja nakon 33 godine službe sakristanke u crkvi Sv. Jeronima odlazi u svoju samostansku zajednicu u Centocellama u Rimu.
U pontifikalnoj asistenciji bili su hrvatski bogoslovi iz Papinskoga zavoda Germanicum et Hungaricum i isusovački skolastici. Proslava svetkovine sv. Jeronima nastavljena je nakon euharistijskoga slavlja druženjem i domjenkom u prostorijama Zavoda.
(IKA)