John A. Miscovich je već kao dijete radio je u rudnicima zlata i po deset sati dnevno držao ogromno vodeno crijevo kojim se ispirala prašina i ostaci rudarenja. Ovaj teški posao inspirirao ga je da izumi vodeni top

John A. Miscovich rođen je 7. ožujka 1918. u Flatu na Aljasci. Već kao dijete radio je u rudnicima zlata i po deset sati dnevno držao ogromno vodeno crijevo kojim se ispirala prašina i ostaci rudarenja. Ovaj teški posao inspirirao ga je da izumi vodeni top.

John je bio sin Petera (Pere) i Stane Miscovich. Otac mu je rođen u selu Imotica u Hrvatskoj, odakle je 1903. otišao u SAD. Stana je bila sestra očeva prijatelja Johna Bagoya i živjela je u Ćilipima do 1912., kada je došla na Aljasku i udala se za Peru.

Nakon Drugog svjetskog rata Miscovich je izradio prototip svog izuma iz lijevanog željeza. Siguran u njegovu industrijsku vrijednost, unovčio je svoje osiguranje kako bi uložio u prodaju topa kojeg je nazvao Intelligiant. Brzo je uspio, Međunarodna mineralna korporacija Chicaga otkupila je dizajn. Još veći uspjeh doživio je u Kaliforniji, gdje ga zaposlila John Stang Manufacturing Company. Ondje je skrbio za dizajn i razvoj za oko 150 različitih primjena Intelligianta. Njegov vodeni top korišten je u vojne svrhe, u naftnom i plinskom sektoru, čak i u NASA-inom svemirskom programu.

Miscovich je svojim izumom pokrenuo novu eru vatrogasne opreme. Preminuo je 22. kolovoza 2014. a njegovo naslijeđe živi i danas diljem svijeta.
(www.croexpress.eu)