Izložbu organizira Pomorski muzej Crne Gore iz Kotora u suradnji s Kotorskom biskupijom i župnim uredima Kotora, Perasta, Prčnja, Stoliva, Dobrote i Herceg Novog, Muzejom za umjetnost i obrt-Zagreb i Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809, Zagreb

Na poziv Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 i dr. Josipa Gijurovića, a povodom značajnog jubileja 90. godišnjice djelovanja društva, organizirana je izložba „Zavjetni darovi bokeljskih pomoraca”.
Izložbu organizira Pomorski muzej Crne Gore iz Kotora u suradnji s Kotorskom biskupijom i župnim uredima Kotora, Perasta, Prčnja, Stoliva, Dobrote i Herceg Novog, Muzejom za umjetnost i obrt-Zagreb i Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809, Zagreb.
Na izložbi će biti izloženo 453 eksponata u 52 cjeline, koji su nastali u razdoblju od četrnaestog do devetnaestog stoljeća. Posebno mjesto na izložbi imaju srebrne zavjetne pločice ex-voto (zavjetni darovi) Boke kotorske, koje čine jednu posebnu cjelinu što predstavlja unikat u Europi, jer ni na jednom drugom mjestu ne postoji toliko veliki broj primjeraka reljefa u srebru takvoga tipa izrade.
Na izložbi će po prvi puta biti izloženo šest srebrnih svijećnjaka s glavnog oltara Bogorodičinog hrama na Prčnju koja su nastala topljenjem 2000 srebrnih ex-voto pločica 1862. godine.
Osim svijećnjaka, bit će izloženo i srebrno kandilo, također iz Bogorodičinog hrama na Prčnju koje predstavlja kopiju nešto manjih dimenzija kandila koje vise po središnjoj kupoli bazilike Sv. Marka u Veneciji.
Osim spomenutih svijećnjaka, bit će izloženi i najstariji predmeti, relikvijari u obliku desne noge i desne ruke (1330. -1340.) s natpisom MEMENTO D(OMI)NE. FAMULO TUO MARIN. DE GOSTI.
Izložba će biti postavljena u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, a trajat će od 11. studenoga, kada će biti i otvorena, do 18. siječnja 2015. godine.
Autori izložbe su Željko Brguljan, dr. sc. Arijana Koprčina i mr. Mileva Pejaković Vujošević. Izložbu prati i luksuzni dvojezični katalog s preko 110 ilustriranih stranica.
Realizaciji izložbe pomogli su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture Crne Gore, Grad Zagreb, Općina Kotor, Pomorski muzej Crne Gore-Kotor i dr.
(Radio Dux)