Izložba, popraćena katalogom, temelji se na prikazu gradiva koje arhivi i neke srodne institucije čuvaju o prugama koje prelaze preko današnje hrvatsko-slovenske granice na području nadležnosti svih šest arhiva uključenih u projekt – Državni arhiv u Varaždinu, Državni arhiv u Zagrebu, Državni arhiv za Međimurje, Pokrajinski arhiv Maribor, Povijesni arhiv u Ptuju i Povijesni arhiv Celje

Veleposlanica RH Vesna Terzić otvorila je u četvrtak, 10. rujna u Povijesnom arhivu Celje izložbu pod nazivom Vlakom preko granice / Vlakom čez mejo. Izložba, popraćena katalogom, temelji se na prikazu gradiva koje arhivi i neke srodne institucije čuvaju o prugama koje prelaze preko današnje hrvatsko-slovenske granice na području nadležnosti svih šest arhiva uključenih u projekt – Državni arhiv u Varaždinu, Državni arhiv u Zagrebu, Državni arhiv za Međimurje, Pokrajinski arhiv Maribor, Povijesni arhiv u Ptuju i Povijesni arhiv Celje.
Riječ je o željeznicama u pograničnom pojasu: Pragersko-Ptuj-Čakovec-Kotoriba/Varaždin, Zidani Most-Zagreb-Sisak, Čakovec-Mursko Središče-Lendava, Krapina-Rogatec, Savski Marof-Kumrovec-Stranje i Južnoj željeznici koja je bila osnova za izgradnju tih pruga. Svečanom otvorenju izložbe nazočili su uzvanici iz Hrvatske i Slovenije.
Izložba Vlakom preko granice / Vlakom čez mejo je premijerno predstavljena u svibnju o. g. u Državnom arhivu za Međimurje u Štrigovi. U Povijesnom arhivu Celje otvorena je do 9. listopada 2015., a zatim se opet seli na hrvatsku stranu.
(www.zac.si)