Hrvatski slikar i grafičar Vatroslav Kuliš predstavit će svoje radove iz ciklusa “Centripetalne fuge” u austrijskom gradu Weiz, na izložbi koja se u srijedu, 9. svibnja otvara u Kući za umjetnost.

Po riječima povjesničara umjetnosti i galerista Feđe Gavrilovića, umjetnik posljednjih pet godina stvara ciklus “Centripetalne fuge”, čiji radovi zbog dugačkih horizontalnih formata i kružnih formi nerijetko vibrirajućih linija podsjećaju na basove neke skladbe.

Unatoč tome Gavrilović smatra kako se za Kuliša nikako ne može reći da komponira, da kalkulira s učincima, “iako svojim kolorističkim slikama postiže intenzivan dojam, dinamiku, eksploziju, potisak i prasak”.

“Njegova metoda je instinktivna, te on podlogu na kojoj slika (a to je klasično slikarsko platno, papir ili u nekim eksperimentima pleksiglas) napada bez plana, ulazi i uranja u nju divljinom svoga neobuzdana nagona”, ustvrdio je.

Kaže kako se na Kulišovim slikama mogu vidjeti postavke njegove estetike: bogat i bujan kolorit, vibrantne oblike, uznemirena špricanja, kao i snažne geste i ponekad slojevite poteze.

“Bez skice ili prethodnog proračuna, ovaj umjetnik dobiva često fascinantan učinak zahvaljujući svome osjećaju za boju i potez, instinktu kojemu se prepušta s punim povjerenjem”, istaknuo je u najavi izložbe.

“Na izložbi u Kunsthausu u Weizu predstavlja takve trenutke u tragovima intenzivnog, nesputanog i vedrog stvaranja i prolaženja kroz život”, dodao je.

Vatroslav Kuliš (1951.) završio je zagrebačku Školu primijenjene umjetnosti 1971. godine, a slikarstvo diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu pet godina kasnije.

Jedno vrijeme radio je u Leksikografskom zavodu “Miroslav Krleža” kao likovni urednik Opće enciklopedije i Hrvatskoga biografskog leksikona. Bio je član glumačke družine “Histrion” i autor je nekoliko scenografskih i dizajnerskih rješenja u Hrvatskom narodnom kazalištu, kazalištu “Komedija” i Zagrebačkom kazalištu lutaka.

Autor je nekoliko grafičkih mapa, opremio je i ilustrirao brojne knjige, a važan dio njegova umjetničkog stvaralaštva obuhvaća i sakralni ciklus u crkvama u Metkoviću, Klobuku, Čitluku, Širokom Brijegu i Melbourneu.

Boravio je na studijskim putovanjima u Parizu, Münchenu, New Yorku i Melbourneu, a dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja među kojima odličje “Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića” (1997.), državna nagrada “Vladimir Nazor” (2000.) , godišnja nagrada Galerije “Forum” (2003.) te Nagrada za životno djelo grada Metkovića (2015.).
Izlagao je na više od 150 samostalnih i preko 120 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Radovi mu se nalaze u svim značajnim muzejima i galerijama moderne i suvremene umjetnosti u Hrvatskoj te privatnim zbirkama u Hrvatskoj i svijetu.

Izložba iz ciklusa “Centripetalne fuge” već je bila postavljena u Poljskoj, a u Austriji će biti otvorena do 2. lipnja.
(Hina)