Izložba Neo-Dada Gorgona (Absurde Freiheit), kolekcija Marinko Sudac, otvorena je početkom veljače u Galeriji Thalberg u Zürichu. Autor koncepcije izložbe je Jerko Denegri, a realizirana je uz podršku Generalnog konzulata RH u Zürichu. Ostaje otvorena do 11. ožujka 2016.

Izložba Neo-Dada Gorgona (Absurde Freiheit), kolekcija Marinko Sudac, otvorena je početkom veljače u Galeriji Thalberg u Zürichu. U Zürichu se ove godine brojnim manifestacijama, izložbama, i predavanjima obilježava stota obljetnica pokreta dada. Dadaizam je umjetnički pokret koji u traženju novoga izraza negira sve ustaljene vrijednosti. Pokret je nastao 1916. godine u ciriškoj kavani Cabaret Voltaire. Tu su se okupljali umjetnici iz cijele Europe, koji su se u ovaj grad sklonili od strahota rata.
Dadaizam dolazi i u Hrvatsku, u Zagrebu 1922. izlazi Dada-Tank, ali se kao najznačajniji predstavnik hrvatske dade (bolje rečeno neo-dade) uzima grupa Gorgona, umjetnička grupa koja je osnovana u Zagrebu 1959. godine. Međutim, njeno je djelovanje utihnulo već 1966., a njeni najznačajniji članovi, slikari Julije Knifer, Josip Vaništa, Đuro Seder i kipar Ivan Kožarić, hrvatskoj su publici poznati po nekim drugim djelima, manje po razdoblju Gorgone.
Na izložbi su izloženi mahom dokumenti i bogata korespondencija članova grupe, nekoliko ostvarenja, a može se vidjeti i jedan dokumentarni film u proizvodnji HRT-a. Autor koncepcije izložbe je Jerko Denegri, a realizirana je uz podršku Generalnog konzulata RH u Zürichu. Izložba ostaje otvorena do 11. ožujka 2016.
(www.hrvati.ch)