Etnografski muzej u Zagrebu je povodom 50. Međunarodne smotre folklora 16. lipnja postavio izložbu pod nazivom Smotre folklora i simboli identiteta. Autorica koncepcije je dr. sc. Zorica Vitez, a autori izložbe Katarina Bušić, Josip Forjan i Zorica Vitez

Etnografski muzej u Zagrebu je povodom 50. Međunarodne smotre folklora 16. lipnja postavio izložbu pod nazivom Smotre folklora i simboli identiteta.
Autorica koncepcije je dr. sc. Zorica Vitez, a autori izložbe Katarina Bušić – Etnografski muzej, Josip Forjan – Posudionica i radionica narodnih nošnji, Zorica Vitez – Međunarodna smotra folklora (Koncertna direkcija Zagreb).
Međunarodna smotra folklora sljednica je smotri Seljačke sloge, kulturno-prosvjetne organizacije Hrvatske seljačke stranke, koje su od 1930-ih do 1950-ih održavane diljem Hrvatske. Uz Seljačku slogu bilo je i drugih organizatora smotri folklora, a u pripremama i osmišljavanju sudjelovali su i istaknuti stručnjaci: etnolozi, folkloristi, muzikolozi, koreolozi. U svom dugom postojanju smotre su odražavale mijene koje su doživljavali hrvatsko društvo i kultura u cjelini, posebice promjene ideologija i politika. U naše dane brojna folklorna društva okupljaju mnogo članova svih uzrasta koji na sceni prikazuju tradicijsku kulturu i folklor. Njihova djelatnost se s vremenom pretvorila u najmasovniji oblik tzv. kulturnog amaterizma u nas. Tradicijska kultura i folklor uporišta su i simboli identiteta pa su stoga podložni utjecajima vladajućih politika. Suvremena svjetska i hrvatska kulturna politika, predvođena akcijama Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO), predstavlja i promiče baštinjene vrijednosti svih naroda i kultura i pridonosi nastojanjima da se u globaliziranom svijetu sačuvaju kulturne različitosti.
Izložba obuhvaća tri cjeline: Pola stoljeća zagrebačke Međunarodne smotre folklora (Z. Vitez) , Narodna nošnja u kulturnim praksama 19. i 20. st. – od uporabnog do simboličkog (K. Bušić) i Od originala do rekonstrukcije. Prikupljanje, suvremena izrada i folklorna primjena narodnih nošnji (J. Forjan)

Uz izložbu se planira organiziranje radionica, popratnih programa za korisnike različitih uzrasta i interesa. Izložba ostaje otvorena do 30. listopada 2016. godine.