“Svjedočenja prošlosti Perasta – porodica Širović – pomorci, trgovci, pisci i diplomate” – naziv je izložbe koju Muzej grada Perasta organizira u okviru proslave desetogodišnjice nezavisnosti, tisuću godina državnosti i manifestacije “Noć muzeja”

“Svjedočenja prošlosti Perasta – porodica Širović – pomorci, trgovci, pisci i diplomate” – naziv je izložbe koju Muzej grada Perasta organizira u subotu, 21. svibnja u 18 sati u okviru proslave desetogodišnjice nezavisnosti, tisuću godina državnosti i manifestacije “Noć muzeja”.
Autorica postava je etnologinja Danijela Đukić, a osim nje na izložbi će govoriti kustos kotorskog Pomorskog muzeja u penziji Petar Palavršić i direktor OJU “Muzeji” Andro Radulović.
„Izložba predstavlja članove porodice Širović, pomorske kapetane na jedrenjacima, kapetane austrijskog Lojda, ali i članove obitelji koji su, i kao pisci, svojom riječju i djelom, ostavili duboki i neizbrisivi trag u povijesti svog grada. Na izložbi će biti prikazane fotografije, pisma, arhivska građa, model jedrenjaka, slike jedrenjaka i portret Martina Širovića. Članovi porodice Širović bili su pomorci, trgovci, pisci i diplomati. Pripadali su kazadi Perojević što potvrđuje dokument u spisima općine Perast iz XVIII. st. Ovom izložbom Muzej grada Perasta nastavlja dobru dugogodišnju praksu i čuva od zaborava stare peraške obitelji, a ujedno iznosi nove podatke o njima kao rezultat istraživačkog timskog rada” – stoji u najavi izložbe.
U muzičkom dijelu će nastupiti profesori ŠOSMO “Vida Matjan” iz Kotora