Izložba fotografija, novinskih članaka, predmeta i suvenira iz Švedske koje je marljivo skupljala Slavica Božičević, izneseno je njeno bogato životno iskustvo i suradnja s hrvatskim zajednicama na raznim kulturnim i humanitarnim projektima, posebno u vrijeme Domovinskog rata. Povratnica u Rovinj zahvalna je za svoje 24 godine života u Švedskoj, koje su, kako kaže, najljepše godine njena života

U Puli, u prostorima podružnice Hrvatske matice iseljenika nedavno je postavljena izložba fotografija, novinskih članaka, predmeta i suvenira iz Švedske koje je marljivo skupljala Slavica Božičević. Izložbom je, kroz novinske članke i fotografije, izneseno njezino bogato životno iskustvo i suradnja s hrvatskim zajednicama na raznim kulturnim i humanitarnim projektima, posebno u vrijeme Domovinskog rata.
Otvaranju izložbe nazočilo je više povratnika iz Švedske i onih iz drugih zemalja u Istru. Za svoje umirovljeničke dane Slavica Božičević odabrala je povratak u Hrvatsku – i to u Rovinj, iako često putuje u Zagreb i Švedsku.
U svome obraćanju publici Slavica Božičević je kazala: „ Nije bilo lako promijeniti sve običaje, naučiti jezik, naći posao, snaći se i osjećati ugodno u stranoj zemlji s oštrom klimom. No, to me nagnalo da krenem ispitivati vlastite sposobnosti, da učim, da napredujem, da radim s iseljenicima i vidim sličnosti, a ujedno i različitosti među kulturama. Sve je to postalo dio moga života, i navelo me na daljnje učenje, na rad u raznim područjima“.
Svestrana, po zanimanju i angažmanu, ova povratnica iz Švedske i dalje vrlo angažirano živi u Rovinju. Slavica je zahvalna za svoje 24 godine života u Švedskoj, koje su, kako kaže, najljepše godine njena života. Tijekom tih godina realizirala je brojne izložbe o narodnoj tradiciji u svijetu, održavala radionice zdravstvene i ekološke tematike, a tri godine je radila i na radiopostaji Jonkoping, gdje je vodila kulturni i dječji program. Također, šest godina radila je u amaterskom kazalištu. Aktivna je članica međunarodnih organizacija – UN-a, UNICEF-a i Žene za mir i slobodu. Danas se uglavnom bavi kulturnim manifestacijama, priredbama, posebno pjesništvom. Vrlo je aktivna članica Zajednice pjesnika „Kultura-snova“.

Tekst: Ana Bedrina