Otvorena je izložba lutaka i autorskih projekata ”Muze“te premijerno promovirana knjiga ”Coprnica Dragica“ zagrebačke grafičke dizajnerice, ilustratorice i lutkarice Marijane Jelić. 

U sklopu kulturne manifestacije „Bez granica“ donjoaustrijskog kazališta ”Theaterherbst“ u Gmündu na čijem je čelu intendantica Manuela Seidl, a koja se održava svake jeseni već sedam godina, u srijedu navečer je u Hrvatskom centru u Beču otvorena je izložba lutaka i autorskih projekata te premijerno promovirana knjiga ”Coprnica Dragica“, zagrebačke grafičke dizajnerice, ilustratorice i lutkarice Marijane Jelić. Pod radnim naslovom ”Muze“, na izložbi su bili izloženi i radovi austrijske slikarice Silvie Lüftenegger.
Izložbu je otvorila ministrica savjetnica za kulturu u Veleposlanstvu RH u Austriji dr. Zdenka Weber predstavivši bečkoj publici autoričinu najnoviju junakinju i njene vedre, razigrane i nadasve duhovite figure koje na originalan način ilustriraju prošlost Zagreba. Kako je istakla riječ je o povijesnoj priči, a ne o liku iz autoričine mašte. Naime u 14. stoljeću u srednjovjekovnom Gradecu doista je postojala neka Dragica koja je navodno ogadila jedno drugome muža i ženu zbog čega je opomenuta od tadašnje vlasti da će biti spaljena kao vještica na lomači ako samo još jednom to učini.
Marijana Jelić rođena je 1972. godine u Vukovaru. Radi u Zagrebu kao lutkarica, ilustrator i grafička dizajnerica. Ilustracije objavljuje u dječjim časopisima, a surađuje na oblikovanju i ilustriranju udžbenika. Osvojila je brojne nagrade, između ostalih bila je 2011. ilustrator godine.
Izložbi su bili nazočni i glumci Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Osijeku, Tomislav Stojković, Ivan Jončić, Ivan Pokupić, Katica Šubarić i Luka Štilinović koji zajedno s pet austrijskih kolega u sklopu koprodukcije austrijskog kazališta Theater Herbst i HNK Zagreb te režiji Austrijanca Mariusa Schienera nastupaju u Austriji s djelom ”Kruh i masline – Disamenina čast“ poznatog hrvatskog pisca Pave Marinkovića.
Nakon premijere u Gmündu 28. rujna, u Marinkovićevom dramskom djelu punom crnog humora koje povezuje antiku i današnjicu postavljajući u središte razmišljanje o nama samima i vremenu kojem živimo te hrvatsko-austrijskom glumačkom ansamblu upravo uživaju Bečani, koji imaju priliku još do 26. listopada pogledati predstavu u bečkoj palači Kabelwerk.
Intendantica Seidl je rekla da je oduševljena suradnjom s hrvatskim glumcima, pojasnivši kako je njeno kazalište za ovogodišnje manifestacije za partnera izabralo HNK iz Zagreba, s obzirom na nedavni ulazak Hrvatske u EU.
(Večernji list)

Tekst: Snježana Herek