Izložba će predstaviti 820 odlikovanja i diploma, pretežito iz 19. i 20. stoljeća, većinom iz zbirke Veljka Malinara, najznačajnijeg kolekcionara odlikovanja u Hrvatskoj. Bit će ondje i američku Medalju časti koju je postumno dobio Hrvat Peter Tomich koji je, nakon što je u japanskom napadu na Pearl Harbor 1941. pogođen brod na kojemu je bio šef kotlovnice, požrtvovno spašavao svoje suborce

Hrvatski povijesni muzej u utorak, 6. listopada, otvara izložbu ‘Za čast i slavu’, na kojoj će se predstaviti 820 odlikovanja i diploma, pretežito iz 19. i 20. stoljeća, većinom iz zbirke Veljka Malinara, najznačajnijeg kolekcionara odlikovanja u Hrvatskoj.
Autorica likovnog postava Mirana Jušić u protekle je dvije godine očistila 1200 odlikovanja pripremajući ih za izložbu i pokušavajući im “vratiti sjaj koji su imali”. U vitrinama su kronološki prikazana odlikovanja iz cijeloga svijeta, prateći specifičnosti svake zemlje i u skladu s njezinim dostignućima u primijenjenoj umjetnosti, a detalji izloženih predmeta mogu se proučavati uz priložena povećala.
Najstarije odlikovanje na izložbi je mala srebrna spomen-medalja iz 1740. godine tada još mlade carice Marija Terezije, a među vrjednijim izlošcima su odlikovanje rumunjskog kralja Karola I. te Komanderski križ koje je 1849. godine primio ban Josip Jelačić za zasluge u spašavanju Monarhije, kojega tada nije bilo lako dobiti. Zanimljiva priča prati i američku Medalju časti koju je postumno dobio Hrvat Peter Tomich koji je, nakon što je u japanskom napadu na Pearl Harbor 1941. pogođen brod na kojemu je bio šef kotlovnice, požrtvovno spašavao svoje suborce pri čemu je smrtno stradao.
Hrvatski povijesni muzej čuva oko 2,5 tisuće predmeta iz zbirke Veljka Malinara, najveće te vrste u Hrvatskoj. Taj sudac Okružnog suda u Zagrebu cijeli je život sakupljao ordene, medalje, spomenice, minijature, diplome, no kako nije imao nasljednika i nije želio da se zbirka rasipa, još je osamdesetih ugovorio donaciju. Izložba će biti otvorena do 29. studenog, a prate ju projekcije izabranih odlikovanja u postavu.
(Hina)