Izložena su djela Mladena Gina Novaka (65) hrvatsko- američkog slikara- dubrovačkih korijena koji od 1988. živi u SAD-u, gdje je patentirao tehniku slikanja na cinčanim pločama i jedan je od najprodavanijih slikara

U nastavku ciklusa promocije hrvatskih slikara iz iseljeništva, dubrovačka galerija Matice iseljenika predstavila je 10. kolovoza djela Mladena Gina Novaka (65) hrvatsko- američkog slikara- impresionista dubrovačkih korijena koji od 1988. živi u SAD-u gdje je patentirao tehniku slikanja na cinčanim pločama i jedan je od najprodavanijih slikara. Djela su mu u najpoznatijim galerijama diljem SAD-a, a samostalne je izložbe već imao u Njemačkoj, Francuskoj i Hrvatskoj. U Europi je poznat po akvarelima i uporabi jakih boja.
Otvarajući izložbu Maja Mozara je rekla: – Novaka kao slikara možemo povezati sa Bobom Dylanom: obojica plove kroz umjetnost ne robujući svojim uzorima, namećući se svojom osebujnošću publici i kritici koja ih prihvaća ili ne. Kao što su Dylanove ploče neizostavni dio zbirke svakog diskofila tako su i Mladenove slike nezaobilazne kod kolekcionara likovne umjetnosti. Slike koje danas izlaže nastale su u novijem periodu njegova stvaranja, inspirirane su motivima i isječcima svakodnevnog života a ova je izložba zanimljiva i kao početak budućeg mosta suradnje između već priznatih slikara Dubrovnika i Washingtona.
-U Ameriku sam otišao jer se nikad nisam slagao s komunističkim prinčevima. Htio sam slobodu duha, što su mi dubrovački korijeni. Djed je napisao “Lopudsku siroticu” i jako sam vezan uz obitelj. Ovu sam izložbu ostvario uz pomoć Maje Mozare te prijatelja Stjepka Mamića i Nevena Antunčića. Kako nazvati moj stil ? Slikam i ruka mi radi ovisno o stanju duha te kako se osjećam prema bojama i pigmentima:za akvarel treba nježna ruka koja leti a za akrilik tvrda– rekao je slikar koji voli dubrovački slikarski kolorizam, govori sedam jezika a umjetnički mentor mu je bio poznati Oton Gliha.(Dubrovački vjesnik)

Tekst i fotografije: Ahmet Kalajdžić