Nakana izložbe „Više nego susjed“ nije bilo predstavljanje današnje Hrvatske, nego putem predmeta iz 19. stoljeća ukazati na činjenicu kako su hrvatsku pučku kulturu oblikovale i razlučivale europske stečevine. Rijeka Drava – iako je državna granica – nikada nije bila oštra kulturološka razdjelnica

„Više nego susjed“, naslov je povremene izložbe Etnografskog muzeja koja je 10. rujna bila postavljena u čast pristupa Hrvatske Europskoj uniji. Hrvatska je za Mađarsku ne samo susjedna država, jer ih je dugih niz godina spajala zajednička povijest – neovisno o tome da pojedina događanja obje smatraju nacionalnim ponosom, a neke dobivaju različita objašnjenja.
Nakana izložbe nije bio predstavljanje današnje Hrvatske, nego putem predmeta iz 19. stoljeća ukazati na činjenicu kako su hrvatsku pučku kulturu oblikovale i razlučivale europske stečevine. Opći je dojam, budući da rezultati etnografskih istraživanja kako mađarske tako i hrvatske strane pokazuju da rijeka Drava – iako je državna granica – nikada nije bila oštra kulturološka razdjelnica. Dvije su države spajale migracija radne snage, zajednička mjesta okupljanja na proštenjima, ili mnogi vlastelini, ali do danas je tijesna poveznica hrvatska narodna zajednica u Mađarskoj.
U okvirima izložbe, na tristo kvadrata, iz bogatog hrvatskog fundusa Muzeja predstavljeni su predmeti između 1872. i 1920. Godine; tkanine, nošnje, ribarski predmeti, fotografije i drugo, i to predmeti iz Hrvatske te hrvatske zajednice u Mađarskoj.
To je samo maleni dio bogatog hrvatskog materijala, koji se čuva u depoima budimpeštanskog Etnografskog muzeja. Kuratori izložbe su Ágnes Kerezsi i Mónika Lackner. Izložba će biti otvorena za javnost do 23. ožujka 2014. godine. (Radio croatica)