Otvorenju izložbe nazočio je veleposlanik Mađarske u Hrvatskoj Jozsef Magyar, gradonačelnik Szombathelyja dr. Tivadar Puskss, kao i predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije mons. Nedjeljko Pintarić. Riječ dobrodošlice uputio je ravnatelj Mađarskoga instituta dr. Dinko Šokčević

U Mađarskom institutu u Zagrebu u utorak, 8. studenoga otvorena je izložba „Tragom sv. Martina”. Izložba je ostvarena potporom Samouprave grada Szombathelyja u čast Spomen-godine sv. Martina 2016., a realizirala je u partnerstvu Savaria Turizmus Nonprofit Kft. Programski ured Svetog Martina i Mađarskog instituta u Zagrebu.

Otvorenju izložbe nazočio je veleposlanik Mađarske u Hrvatskoj Jozsef Magyar, gradonačelnik Szombathelyja dr. Tivadar Puskss, kao i predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije mons. Nedjeljko Pintarić. Riječ dobrodošlice uputio je ravnatelj Mađarskoga instituta dr. Dinko Šokčević.

Gradonačelnik Szombathelya dr. Puskas koji je i inicijator obilježavanje spomen-godine sv. Martina u Mađarskoj, podsjetio je kako je taj svetac rođen prije 1700 godine, tj. 316. u gradu Savaria, danas Szombathely. Istaknuo je kako sv. Martin nije bio mučenik, već je postao svetac zahvaljujući uzornome životu. Bio je „svetac pomaganja, empatije prema drugima i svetac uzornoga života”. Gradonačelnik Puskas je rekao kako je tijekom godine organizirano tristotinjak programa u spomen sv. Martina, bilo u organizaciji Samouprave ili mjesne Crkve. Dio tih programa je i ova putujuća izložba koja se u Zagrebu zaustavila na putu iz Rima prema Bratislavi.

Student 2. godine hungarologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Borna Marčac održao je recital u kojem je predstavio odlomak iz jednoga starog kalendara koji govori o narodnim običajima vezanima uz sv. Martina te pjesme o sv. Martinu čiji je autor mađarski pjesnik Sandor Kanyadi (1929). Pjesme o sv. Martinu i martinjskim običajima izveo je Mješoviti zbor Mađarskoga kulturnog društva „Ady Endre”.

Izložba „Tragom Sv. Martina” prikazuje dvanaest postaja sv. Martina koje su potekle iz životopisa koji je napisao njegov suvremenik Sulpicius Severus. Izložba se može razgledati do 15. studenoga u Mađarskom institutu u Zagrebu, Augusta Cesarca 10, radnim radom od 9 do 16 sati. (IKA)