U državnoj galeriji u Željeznom su otvorili izložbu „Rudolf Klaudus – čarobnjak kista i boje “. posvećenu njegovu stvaralaštvu. Ovo je njegova druga izložba u galeriji, i bit će otvorena do 10. travnja. Prva je bila 1975. prilikom njegova 80. rođendana

U državnoj galeriji u Željeznom su 13. siječnja otvorili izložbu posvećenu stvaralaštvu slikara Rudolfa Klaudusa. Izložba nosi naslov „Rudolf Klaudus – čarobnjak kista i boje“.
Kladaus se rodio 1895. u Šuševu, a školovao u Kisegu, Beču i Zagrebu, gdje je završio Akademiju likovnih umjetnosti. Od godine 1926. bio je direktor glavne škole u Keresturu, 1936. je bio nadzornik za hrvatsko školstvo u Gradišću, a 1938. su ga nacionalsocialisti otpustili iz i zabranili mu, da javno izlaže svoja umjetnička djela.
Ovo je njegova druga izložba u galeriji, i bit će otvorena do 10. travnja. Prva je bila 1975. prilikom njegova 80. rođendana. Nakon umjetnikove smrti 1979. u Željeznom su bile samo dvije izložbe – obje 1989. i to u Velikoj Holovajni i Malom Borištofu. Klaudus je umro 1979. u Željeznom i pokopan je u Malom Borištofu.
U nedjelju, 17. siječnja u 15.00 sati će u galeriji Klaudusova kći Dušenka Müller i Monika Trimmel Roženić iz društva Kultura na selu razgovarati s kuratorom izložbe, Günterom Ungerom o umjetniku Klaudusu.
Rudolf Klaudus bio je suutemeljitelj Gradišćanskoga umjetničkoga društva. Na njegovu inicijativu nastala je 1956. umjetnička grupa Gradišće, koja se zalagala za moderna umjetnička strujanja.
(Hrvatska redakcija ORF-a)