Riječ je o prvoj samostalnoj izložbi Kniferovih radova u SAD-u. Izložba će američkoj publici predstaviti pregled Kniferovih radova nastalih u razdoblju od 1960. do 2000. godine

Galerija Mitchell-Innes & Nash iz New Yorka predstavlja izložbu slika i radova na papiru Julija Knifera, jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća. Riječ je o prvoj samostalnoj izložbi Kniferovih radova u SAD-u. Izložba će američkoj publici predstaviti pregled Kniferovih radova nastalih u razdoblju od 1960. do 2000. godine.
Kustos izložbe je fotograf i umjetnik Žarko Vijatović, dok je postavljanje izložbe ostvareno u suradnji s galerijom Frank Elbaz Gallery iz Pariza. Izložba se otvara 6. veljače, a posjetitelji će je moći pogledati do 15. ožujka 2014.
Julije Knifer (1924.-2004.) jedan je od osnivača grupe Gorgona, te pripadnik pokreta Nove tendencije. Glavni je motiv Kniferovih radova, još od samih početaka, motiv meandra, kojeg Knifer izvodi u bezbroj varijanti, koristeći pritom različite tehnike – od olovke, ulja na platnu, kolaža, te murala. Kniferov je meandar reduciran na jednoličan ritam kontinuirane forme i kontrast crne i bijele, dok je kasnije u njega uključena i boja.
Kniferovi radovi prikazani su na izložbama u Centru Pompidue (Pariz), MAMCO (Geneva) , Muzej u suvremene umjetnosti u Sydneyu, te brojnim drugim muzejima i galerijama. Julije Knifer predstavljao je Hrvatsku na Biennalu u Veneciji 2001. godine, u izboru Zvonka Makovića, koji je godinu dana kasnije ppripremio i prvu sveobuhvatnu monografiju o Kniferu objavljenu u izdavačkoj kući Meandar.
(Jutarnji.hr)